Home » References » House VDV, Destelbergen, Belgium
References

House VDV, Destelbergen, Belgium

GRAUX & BAEYENS architects

This single family house is located just outside the town of Ghent. The plot is part of a site that included a castle that was destroyed in WWII. Parts of the castle wall still stand and is a silent reminder of this history.

House VDV appears simultaneously familiar and strange.

The volume, consisting of one level with a pitched roof, alludes to familiar archetypes such as the rural homestead or barn. But at the same time the volume is broken up by large glass facades, so that the relationship is established with the surrounding trees and the listed castle wall.

The mandatory implantation in the back of the plot ensures that the house is conceived as a pavilion.

A garden-house with no front or rear, but with two identical facades and a 360 degree experience of the entire plot.

The copper cladding gives the project a poetic impermanence, which is echoed in the reflection of the surrounding trees in the glass facades.

Commended & Public Choice winner of European Copper in Architecture Awards 2015.  See winning entries in videosAwards Winner's brochure and Copper in Architecture Forum 2015/39 magazine.

Share: 

Building

Owner: 
Private
Completion date: 
2013
Country: 
Belgium
City: 
Destelbergen
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Facades/Part seams
Roofs
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Classic
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
GRAUX & BAEYENS architects
Address & description: 
Desiré Fievéstraat 34, 9000 Gent, Belgium

Copper contractors

Title: 
Platteau bvba

Awards

Season: 
2015
Categories: 
Shortlisted
Commended
Public Choice Winner

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept