Home » References » The Fairway, Leicester, UK
References

The Fairway, Leicester, UK

Mark Marshall, Daykin Marshall Studio Ltd

Daykin Marshall Studio have added a pair of copper mansard roofs to a Regency Style house in the leafy suburbs of Leicester.  The facetted forms flank the main body of the building; maintaining the existing symmetry, like pavilion wings to a Classical English country house.  The new additions create spacious, bright bedrooms with great views over the gardens.  A colonnade at the rear connects the ground floor living spaces with a sheltered terrace.  

Form

The mansard shape was carefully developed to appear low and unobtrusive from the front of the house.  This allows the white facade of the original architecture to stand forth, while the dark mansards blend with the tree line behind.  The mansards are more expressive when viewed from the rear garden, sitting on the colonnade as if on a podium.  Dormer windows have chamfered surrounds to appear like picture frames and catch the light.  The facetted geometry is inverted on the interior creating ‘tent-like’ bedrooms culminating in the rooflight at the peak.  

Material

Copper was chosen as the only material that could meet all the demands of the design.  It has been folded around every angle of the complex, irregular geometry with crisp edges and junctions.  Copper’s natural resistance to corrosion allowed direct fixing to the timber structure, without the need for an air space or vents.  Most importantly, the dark brown and purple tones of pre-oxidised copper fit naturally with the mature gardens surrounding the house.  Applied as small format rhomboid shingles, which subtly vary in colour and reflection, the copper has a beautiful patina that changes depending on the viewing angle, daylight and season.  Our client has commented that the copper makes the mansards seem almost alive.

Share: 

Building

Owner: 
Private residence
Completion date: 
2014
Country: 
United Kingdom
City: 
Leicester

Categories

Applications: 
Roofs
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Daykin Marshall Studio

Copper contractors

Title: 
Ellis & Hughes, Design and Build

Awards

Season: 
2015

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept