Home » References » Copper House Luxembourg
References

Copper House Luxembourg

team31 architecture office (Folmer/Rodesch/Weyland)/(www.team31.lu)

Transformation of a house, in a small village in the North of Luxemburg.

The owners of this 19th century cottage decided that they would retire there.  The house, as it was, had the charm of an old cottage but did not offer the required comfort for a main residence.  The attached barn was being used as a garage and shed.  The idea was to transform this huge empty volume into a new living room, with a kitchen and to alter the existing cottage as little as possible. 

The necessary changes:

 -           The existing cottage has very small windows which give uninteresting views of neighbouring buildings, roofs and streets.  The owners wanted views of their property, gardens and the landscape.

-           The existing stairs in the cottage were narrow, too steep and considered to be dangerous.  It was decided that they be replaced with wider and less steep staircases for safety and comfort.

-           As the cottage will now be used by elderly people wishing to spend the rest of their lives there, it seemed obvious to design the layout in preparation for potential future disabilities of mobility.  As a result, it would be necessary to locate a kitchen, living room, office, sanitary facilities and sleeping rooms on the ground floor of the building whilst retaining the possibility of a second independent living space in the cottage.

-           From an architectural point of view, it was considered necessary to clearly define the new parts of the building and the existing 19th century building.  The owners wished to keep the authenticity of the existing cottage, probably built between 1805 and 1820.

 Response from the architects and the interior designer

 An analysis of the owners’ proposal rapidly revealed that the barn was not big enough to accommodate the new living room and kitchen.  Moreover, there were not enough windows on the facade to allow sufficient light into the living room and they did not offer the desired views of the landscape and the property.  It was therefore obvious that an extension was necessary.

 In accordance with the wishes of the owners, the forms of the new volumes provide a contrast between our way of living now and the way we lived some 200 years ago.

The old and the new are inter-related, yet provide contrasting effect.  The transition from old to new does not operate on one precise borderline, but rather by transparency effects and sightlines from the old on the new and vice versa.  The new, very large plate glass windows open the perspectives up to the more set back location of the cottage.  The old cottage has been kept in its original state (almost), with its configuration of small rooms, low ceilings and exposed beams and old stone and parquet floors.  The facades and roofs of the new volumes are made from copper, both rustic and modern and with a visual appearance that develops in sympathy with the rural setting in the north of the country.

 

Share: 

Building

Completion date: 
2011
Country: 
Luxembourg
Location: 

Categories

Applications: 
Facades/fascia
Roofs
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Classic

Architect

Name, office: 
team31 architecture office (Folmer/Rodesch/Weyland)/(www.team31.lu)
Address & description: 
31, rue d’Oradour L-2266 Luxembourg

Copper contractors

Title: 
KALBFUSS GMBH
Address & description: 
Oberkailerweg 6 54570 Deudesfeld Tel : 00 49 65 99 96 10 30 Fax : 00 49 65 99 12 15

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept