Home » References » Civic building in Lyon, France
References

Civic building in Lyon, France

Chris Hodson

This new, civic building in the southern French city of Lyon is characterised by rotating copper brise soleil shutters within its deep facades, controlling solar gain and optimising natural lighting. 

The Préfecture du Rhône building is the administrative centre for the Rhône department, demanding a strong public presence. It replaces a previous building on a corner plot in the central Third Arrondissement of Lyon, the department's capital city. Its plan-form is straightforward with six storeys plus a set-back 'penthouse' and external roof areas, and a 2-storey basement.

Copper Clad Volumes

The two main facades are articulated as distinct, copper-clad volumes aligning with the typical Mansard-roofed blocks either side. The volumes are separated on the west front by an inset cloak of suspended stainless steel mesh reaching up to the penthouse and signaling the building's entrance. Copper was the architect's first choice and its sustainable credentials a consideration. Opaque cladding is generally pre-oxidised copper, selected for its more regular brown shade than 'mill finish' material.

The defining external features of the new building are vertical shutters clad in perforated, pre-oxidised copper. In conjunction with the suspended stainless steel mesh screens at street level, the perforated copper gives transparency - but the motorised, pivoting shutter arrangement also animates the facades. This brise soleil arrangement allows direct response to external conditions, controlling solar gain and glare, whilst maximizing potential for daylighting deep into the building. This strategy is thoroughly sustainable in terms of both environmental performance and choice of materials.

Environmental Control with Copper

The external copper shutters each pivot centrally and are operated in groups by electric motors, enabling local response to external conditions in combination with opening windows for ventilation. Even when closed, the shutters allow filtered natural light into the building and, at night, internal lighting transforms the building when seen from outside. The purely architectural impact of the design can be judged by comparison with the new facades before the brise soleil were installed. 

Share: 

Building

Owner: 
MINISTERE DE L'INTERIEUR
Completion date: 
2011
Country: 
France
Zip code: 
69003
City: 
Lyon
Street: 
97, rue Molière, 11; rue de Bonnel
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Shading
Transparent structures
Type of building: 
Office buildings
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
GARBIT & BLONDEAU
Address & description: 
10 rue Monseigneur Lavarenne69005 Lyon

Copper contractors

Title: 
SAS Alain LE NY
Address & description: 
Copper Product: Nordic Brown™

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept