Home » References » Centro Cortonese, Italy
References

Centro Cortonese, Italy

Paolo Belardi at HOF

The primary concept of the project is the building’s relation to the elements in its existing context, though without considering their actual aesthetic qualities: the long stretch of an urban penetration road, an untidy prefab commercial building and the sparkling line of Jean Nouvel’s minimetrò.

In this sense the building consists of a linear volume which is crossed by a pedestrian area (connecting a park with the minimetrò parking area) and is organised on three levels (the below-ground level for deposits, the ground level for commercial activities and the elevated level for offices). The constructive and distributive characteristics are related to the bioclimatic function of the building’s section, which is marked by the gallery on the ground level towards the south beneath the cantilever, giving access to the commercial units, and the open balcony on the elevated level (protected by a canopy) towards the north, giving access to the offices. The compositional characteristics are related to the different modes in which the building is perceived. From the cars driving on the street, where the perception is characterised by a low and rapidly changing point of view, the building appears as an elementary dynamic sign, which uniformity is rhythmically marked by the metallic responds that separate the different commercial units and by the vertical posts of the solar shading system covering the office units. From the minimetrò, where the perception is characterised by an elevated and slowly changing point of view, the building’s volumetric articulation appears, amplified by the five eco-terraces, as well as the green roof that integrates the building into the surrounding landscape. The building’s structure consists of a series of bearing walls in reinforced concrete with the same shape as the building’s cross-section. These extend from the foundations to the roof and separate the different units. The main building volume and the vertical communication blocks are plastered and painted in dark grey, while the cantilever towards the street and the canopy on the opposite side are covered with tinned and surface-treated copper strips (KME - TECU® Zinn). Project Architects at HOF: Paolo Belardi Alessio Burini Alessio Boco Simone Bori Valeria Menchetelli Specialist copper contractor - Fumagalli Maurilio Main contractor - Calzoni spa

Share: 

Building

Owner: 
Andromeda srl
Completion date: 
2008
Country: 
Italy
Zip code: 
06124
City: 
Perugia
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Transportation, infrastructure
Copper used: 
Other
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
HOF
Address & description: 
Via Costa di Prepo 4 Perugia Italy 06129

Copper contractors

Title: 
Specialist copper contractor - Fumagalli Maurilio

Awards

Season: 
2009

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept