Home » References » Cambourne Police Station, UK
References

Cambourne Police Station, UK

McBains Cooper

The design brief was to create a “copper box” – providing a community Police station that will become a local landmark within the newly developed settlement area of Cambourne, Cambridgeshire. The Local Planning Authority, Cambridgeshire Constabulary and the Home Office wanted a signature building to provide a focal point in the centre of the new village.

A distinctive statement using sustainable materials was required to act as a key building at the corner of this important site.  A simple palette of four main materials; glass, copper, slate and buff brickwork working in relation with each other create the horizontal layering of the building, identifiable as a contemporary structure within the mainly traditional new build village surroundings.

The office areas of the station are constructed at ground floor level from glazed curtain-walling and slate cladding with a visually floating copper box at first floor level. Equal horizontal handcrafted planks of pre-patinated copper form the distinctive copper box. The colour and texture of the green copper contrasts against the dark rough grey of the slate base, these materials are separated by a horizontal glazed clerestorey.  Openable windows punched into the box form deep reveals which enhance the overall dramatic impact of the copper box. 

The result is an elegant statement of architecture that highlights the craftsmanship and technical detailing of the chosen materials.

Share: 

Building

Owner: 
Cambridgeshire Constabulary
Completion date: 
2010
Country: 
United Kingdom
City: 
Cambourne

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Office buildings
Copper used: 
Pre-patinated
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
McBains Cooper
Address & description: 
3rd Floor Seacourt TowerWest WayBotleyOXFORDOX2 0JJ

Awards

Season: 
2011

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept