Home » References » Brunner House, Switzerland
References

Brunner House, Switzerland

Luca Selva

The house itself is situated in Witterswil, a village in the agglomeration of Basel, some 15' from the center of Basel by tramway.

There was an existing house before the intervention, like a pavilion-building, used by a doctor as a therapy-pavilion. The client (a pastor’s familiy with three little children) bought the pavilion house in 2005 to transform it into their own residential house. The plans consisted of an extension of the existing structure and the architects decided to develop the structure not horizontally but vertically in order not to touch the existing and nice garden area. The plans show the research of an even lapidar division of spaces by a minimum of introduced means. A generous hall (as space of playing together and homework for the three children of the family) characterizes the first floor plan. The architectural ambition was not to propose a stricty didactical transformation in developing the new part in a dialectical position to the existing building and by this means getting identified the new and the existing. The research was to make one new house out of it and to create a new entity. So a new wooden framework was developed on the existing basement structure and the architects searched for an envelope, which was able to reflect the situation of an extension of a existing structure. The semi-transparent copper facade - with its dark-brown colour and the black background - gives the building the aspect of something, which is known since a long time and does not insist of the aspect of new but of an aspect of preciousity and elegance. The windows also with a copper framework – put on the facade as pictures – point out the deepness of the elevation.

Share: 

Building

Owner: 
Privately owned
Completion date: 
2006
Country: 
Switzerland
Zip code: 
4051
City: 
Basel
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Luca Selva AG
Address & description: 
Viadukstrasse 14 CH-4051 Basel Switzerland

Awards

Season: 
2007

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept