Home » References » Bezirksrathaus Bad Cannstatt, Germany
References

Bezirksrathaus Bad Cannstatt, Germany

Manderscheid Architekten

The heritage-protected town-hall in Stuttgart Bad Cannstatt, built in 1492 and restructured in the 19th century, had to be renewed fundamentally.  Over the centuries a dolina had been causing a severe settlement of the building at the south-eastern Corner up to 80cm depth.  A complex refurbishment was necessary and the directly affected corner was rebuilt in reinforced concrete.

In addition the building had to be adapted to the current requirements of fire protection, become barrier-free and be energetically upgraded. On the attic floor more office space was generated.  According to preservation orders all metal sheet-work on the roof was made of copper. For instance gutters, downspouts, enclosure of the skylights, the curved tower covering, windowsills and the window covering above.

Relating to this traditionally used material new building components are carried out in copper, too.  The new design elements become part of the building´s overall appearance through proportion and repeated use of material, but they can still be clearly recognised as new parts.

The front of the newly built staircase complements the punctuated façade of the original building. A fixed bar in the middle of each window refers to the ancient two-winged windows. The transformed window shutters are made of copper expanded metal. The renewed wooden windows with slender profiles adapt themselves to historical proportions, the glazing bars are built by superior rungs made of copper.

The spacious hallways inside the building were restored on all floors; on the newly structured attic floor a similar hallway was created.  The newly constructed staircase, with steel stairs, was built in the axis square of the old historic staircase. To realise a light, transparent atmosphere and comply with the high requirements of fire protection (safety stairwell with access airlocks) a glazing was used with very slender profiles.

The new eastern portal provides a new entrance from the marketplace next to the building.

Its delicate design with shifted vertical slots of glass, superior bars and pre-patinated copper planking underline the importance of the entrance.

One last preserved historical window opening (15th century) remains visible from the outside as “window into history”.

Share: 

Building

Owner: 
Stadt Stuttgart
Completion date: 
2012
Country: 
Germany
Zip code: 
70372
City: 
Stuttgart
Location: 

Categories

Applications: 
Roof parts/dormer
Transparent structures
Window
Type of building: 
Office buildings
National monuments
Copper used: 
Classic
Pre-patinated
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Manderscheid Architekten
Address & description: 
Quellenstr. 7 70376 StuttgartGERMANYTelefon 0711.4595796-1Fax  0711.4595796-4   

Awards

Season: 
2013

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept