Home » References » Atturaif Visitor Reception Center, Addiriyah, Riyadh, Saudi Arabia
References

Atturaif Visitor Reception Center, Addiriyah, Riyadh, Saudi Arabia

In the Kingdom of Saudi Arabia, a new bronze-clad visitor centre heralds the transformation of the Atturaif Living Museum into a world-class tourist venue and UNESCO World Heritage site, as Daniel Henderer of architects Ayers Saint Gross explains.

The Atturaif Visitor Reception Centre location is special as it is facing the ruins of the historic mud/adobe palace of the al Saud rulers of the First Saudi State.  The rear of the building follows the Wadi Hanifa with solid stone walls, terraced and covered by an overhanging lightweight bronze roof.

The front of the building also has a bronze roof with deep soffit, which slopes upwards to promote views of the historic palace and site from the interior.  The building’s solid stone walls, curving on plan, are connected by perpendicular bronze-clad walls and glazed openings.

CONTRASTING YET COMPLEMENTARY

The Visitor Reception Centre will welcome guests to Atturaif and provide facilities, information, and guidance for visits to the 25-hectare site. Copper and copper alloy roofs and wall cladding are rare in Saudi Arabia but bronze was chosen here as a contrasting, yet complementary material to the historic mud structures and local stone walls, as well as for its natural patina.

Share: 

Building

Owner: 
Arriyadh Development Authority
Country: 
Saudi Arabia
City: 
Riyadh
Street: 
Addiriyah
Location: 

Categories

Applications: 
Facades/panels
Interior
Roof parts/dormer
Type of building: 
UNESCO world heritage site
Cultural
Copper used: 
Bronze
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Ayers Saint Gross

Copper contractors

Title: 
Armetal Metal Industries Co. Ltd.
Address & description: 
Riyadh 11383, Saudi Arabia

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept