Αρχική » References » Market Hall, Dabas, Hungary
Έργα

Market Hall, Dabas, Hungary

13 pics
7 pics
Anett Mizsei

This new market hall, situated in a small town of the plains of Hungary, is part of the revitalisation process taking place in the city of Dabas. Surrounded by public buildings such as the Town Hall, Police Station and a school, the new hall helps to define the market place as the dynamic heart of the town.

The large site enabled the designers to incorporate parking, transport facilities and space for events/fairs.  Other commercial buildings and a park in the location enhance the public space, yet they do not break the tranquillity represented by the Town Hall and the nearby square.

The broken lines and asymmetric tower give the building an unusual form.  The light plays on the bright copper cladding, the metal sheet like origami just finished by a giant.  Copper strips around the red wood windows enhance the playful nature of the building.  As the copper patinates naturally, the windows will become more prominent until at the final stage of patination the red wood will contrast with the light green of the copper façade.

Copper has accompanied human development throughout history, although it is only in recent times that copper is being used for facades and cladding of buildings.  Architecture couple, Gyula Kiss and Irén Járomi, are very familiar with naturally ageing surfaces, as can be seen with the corten steel facade of gallery of Paks.

The north-east elevation calls up conventional hall structures, a simple plan and what every market place needs – a clock tower.  This elevation appears to close the building, like a firewall, but beyond this wall is a traditional three naved structure.  The roof rises from the fragmented elevation to the south-west up to the tower.  The roof ridge line is parallel to the line of the adjacent street, suiting the tight, close shape of the town.  The layout allows for the welcoming of customers at the front, by the street, and for loading/unloading by the court at the rear of the building.
Beneath the roof is a structure of mounted wooden beams, windows allow natural light to reach the inner spaces.  The unventilated roof means that warmth is retained in winter and overheating is avoided in summer.  Transparency is achieved by openings on opposite facades, allowing sights to flow through the building.

This modern market place, unlike the old one, satisfies safety and health criteria whilst losing some of the openness associated with the older, historical, agora-like markets.  This highly visible building will soon bring new life to the town and will go on to play a significant part in the daily lives of residents of the town.

 

Μοιραστείτε το!: 

Κτίριο

Ιδιοκτήτης: 
City of Dabas
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: 
2011
Country: 
Ουγγαρία
Ταχυδρομικός κώδικας: 
2370
Πόλη: 
Dabas
Οδός: 
Iskola u.
Θέση: 

Κατηγορίες

Εφαρμογές: 
Aεραγωγοί
Ορθογωνικές Υδρορροές
Προσόψεις
Ραφές
Εσωτερική Υδρορροή
Στις στέγες
Άλλο
Βρόχινο νερό / κάθετα υδρορροών
Τμήματα στέγης / φεγγίτης
Στέγες
Τύπος κτιρίου: 
Εμπόριο
Πλατείες, πάρκα
Χρήσεις χαλκού: 
Κλασσικός
Ιδιοκτησία: 
Νέες

Αρχιτέκτων

Name, office: 
Kiss Járomi Architects
Address & description: 
Kiss Gyula DLA Ybl-prize architect - Kiss Járomi ArchitectsJáromi Irén Ybl-prize architect - Kiss Járomi ArchitectsNagy Márk, Kéki András - Kiss Járomi ArchitectsHorváth Kund - HMS-Plan Mérnökiroda Kft.Füzy Barnabás - SOKON Kft.Lovas Albert - Optiterv Kft. Szabó László - Szunvill Bt.Német Krisztina, Bársony AntalBecsák Péter - Terraquia Kft.Bújdosó GézaSZIE Ybl Miklós ÉTKBódi AttilaKEVIÉP Kft.SOKON Kft.

Εγκαταστάτες χαλκού

Τίτλος: 
SZAVÉP Kft.

Βραβεία

Εποχή: 
2013

Συνεχίζοντας τη χρήση του ιστότοπου, συμφωνείτε με τη χρήση των cookie. Μάθετε περισσότερα ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο. link.

Accept