Αρχική » Arthra » Καθαρό νερό από στέγες χαλκού
Άρθρα

Καθαρό νερό από στέγες χαλκού

Το “Filtry Waterworks” το 1876 σχεδιάστηκε μετά από ανάθεση στο Βρετανό μηχανικό William Lindley, ο οποίος προηγουμένως είχε κερδίσει την αναγνώριση από τα έργα του στους σιδηροδρόμους και ιδιαίτερα, στα δημόσια έργα υποδομών σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Έχει σχεδιάσει τους πρώτους υπόγειους υπονόμους στην ηπειρωτική Ευρώπη και μαζί με τους γιους του, σχεδίασε συστήματα για τις πόλεις της Γερμανίας και αλλού - συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης, της Βουδαπέστης, της Πράγας και της Μόσχας – εστιάζοντας στην συνέχεια την προσοχή τους προς την πολεοδομία.

Στη Βαρσοβία, δημιούργησε ένα σύστημα καθαρισμού του νερού, που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τις τελευταίες εργασίες ανάπλασης. Επίσης, στο έργο αυτό που αποτελεί ένα συγκρότημα κτιρίων, των οποίων τα κύρια χαρακτηριστικά είναι τα κόκκινα κεραμίδια και τα διακοσμητικά στοιχεία από αμμόπετρα, συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Julian Herde. Στις στέγες ήταν τοποθετημένες λαμαρίνες από δομικό χάλυβα, όπως και στα πλαίσια των παραθύρων. Μια βασική πτυχή της επιτυχίας του συγκροτήματος Filtry στο αστικό περιβάλλον, είναι ότι το πράσινο τοπίο καλύπτει περίπου το 70% της έκτασης στην περιοχή. Αυτό το μοναδικό και ιστορικό συγκρότημα κτιρίων «προστατεύεται» σε τοπικό επίπεδο και έχει χαρακτηρισθεί ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

 Αναβαθμισμένη Εκτέλεση 

Το αγαπημένο ορόσημο έχει υπομείνει διάφορες αλλαγές μετά τον 19ο  αιώνα, συμπεριλαμβανομένων τις προσθήκες στη δεκαετία του 1970, οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη τους το τοπικό περιβάλλον και ουδεμία σημασία απέδωσαν στην κλίμακα και τη μορφή των πρωτότυπων κτιρίων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η αποκατάσταση των αρχικών κτιρίων ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Richard Sobolewski της Dorjon International, που συμπεριλάμβανε και την αντικατάσταση των επιψευδαργυρωμένων σιδερένιων στεγαστικών πλακών από αντίστοιχες πλάκες χαλκού. Τεχνικές απαιτήσεις για την εκπλήρωση του έργου, έχουν οδηγήσει στην τελευταία επέμβαση στο κτίριο, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η ποιότητα του νερού, με βάση τις σύγχρονες παραμέτρους και σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πλέον βελτιωθεί, ενώ ταυτόχρονα η χρήση του διοξειδίου του χλωρίου για την απολύμανση του νερού καθώς και η επεξεργασία του, έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά.

Οι αρχιτέκτονες, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις για την εφαρμογή των πολύπλοκων τεχνικών απαιτήσεων που απαιτεί η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Από αρχιτεκτονική άποψη, έχουν λάβει τα αρχικά κτίρια ως σημείο αναφοράς για το έργο τους. Έχουν απορρίψει την ιδέα της εισαγωγής σύγχρονων μορφών παρέμβασης, η οποία θα τους έφερνε σε αντίθεση με το υπόλοιπο οικοδόμημα. Αντ’ αυτού, έχουν αγκαλιάσει την αρχιτεκτονική γλώσσα για την υποδομή του συνόλου των κτιρίων του 19ου αιώνα. Ο Richard Sobolewski σχολίασε: «Εμείς δεν έχουμε αναπαραγάγει την αρχική αρχιτεκτονική, αλλά έχουμε αναπτύξει ένα παρόμοιο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα για το νέο μπλοκ κτιρίων, με τη χρήση σύγχρονων υλικών. Οι εκτεταμένες στέγες χαλκού, παίζουν εδώ έναν κεντρικό ρόλο και τονίζουν τη διαχρονικότητα που τα κτίρια αυτού του τύπου αξίζουν να έχουν. “Κλειδί για την αρχιτεκτονική προσέγγιση, αποτέλεσε η διαφοροποίηση των αρχιτεκτονικών μορφών με τα ιδιαίτερα στοιχεία του κάθε κτιρίου. Για παράδειγμα, οι απότομες κεκλιμένες στέγες με τα αετώματα που εξέχουν έντονα, καλύπτουν συγκεκριμένα σημεία σε αντίθεση με τους διαμορφωμένους χώρους, τις «πράσινες στέγες» πάνω από την κύρια φιλτραρισμένη αίθουσα. Η δυσκολία υπήρχε στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, η οποία προέκυψε από τους τεράστιους εσωτερικούς χώρους που έχουν τέτοια κτίρια καθώς και από τα τούβλα και την επένδυση με  εραμικά. Ο φυσικός φωτισμός, παίζει σημαντικό ρόλο κατά περίπτωση, μέσω της γενναιόδωρης παροχής των φεγγιτών και των κατακόρυφων υαλοκατασκευών που κυριαρχούν στο κτίριο. 

Δίνοντας Ζωής στις Επιφάνειες 

Το πρόβλημα των μεγάλων παραθύρων τύπου fanades, που υπαγορεύεται από τα κτίρια αυτού του τύπου, έχει επιλυθεί με επιτυχία από την φύτευση των επιχωματώσεων, δημιουργώντας ένα πάρκο - όπως το φυσικό τοπίο, και δημιουργεί την αισθητική αντίθεση με τις υφές των υλικών και των χρωμάτων.

Η αλληλεπίδραση των επιφανειών, τονίζεται επίσης από τον τρόπο που οι στέγες είναι πολύπλευρα τοποθετημένες καθώς και από το σχήμα τους. Οι διάφορες μορφές των προοξειδωμένων φύλλων χαλκού που έχουν χρησιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων των κάθετων διπλών αναδιπλώσεων, που εναλλάσσονται με ενώσεις μεγάλης έκτασης, δημιουργούν μία ολοκληρωμένη εικόνα και ρυθμό σε όλη την έκταση της μακράς ταινίας εγκατάστασης.

Ενδείκνυται, ιδιαίτερα όταν έχουμε μία τόσο μεγάλη σε έκταση επιφάνεια από χαλκό, να χρησιμοποιείται από ένα σύστημα παροχής καθαρού νερού, για τον πληθυσμό μιας πόλης. Αυτό, αποτελεί σαφή υπενθύμιση της μακράς ιστορίας του χαλκού, για την εξυπηρέτηση μας με καθαρό νερό μέσα στα σπίτια μας.

 

Μοιραστείτε το!: 

Συνεχίζοντας τη χρήση του ιστότοπου, συμφωνείτε με τη χρήση των cookie. Μάθετε περισσότερα ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο. link.

Accept