Domů » Reference » Život ve Stavangeru s výhledem na moře, loděnicí a kotvištěm
Reference

Život ve Stavangeru s výhledem na moře, loděnicí a kotvištěm

Lennart Engström

Pokud se v těchto dnech rozhodnete vypravit se do norského města Stavanger po moři, uslyšíte od námořníka zvolání „Země na obzoru“ hned poté, jakmile spatří 12patrovou budovu u brány přístavu. Při plánování nového rozvoje parku Hinna ve Stavangeru neskrývali tvůrci vysoké ambice. Chtěli, aby na tomto místě vyrostla nejvíce vzrušující kancelářská a obytná oblast v celé Skandinávii. Důležitými parametry přitom byly kulturní mnohostrannost a současné zachování regionálních hodnot.

Uprostřed oblasti se nachází Stadion Parken, centrální zástavba s širokým spektrem obchodů a služeb. K usnadnění přepravy slouží veřejná doprava s častými autobusovými a vlakovými spoji. V bezprostřední blízkosti se zde nachází též místní sportovní zařízení s názvem Vikingský stadion. Plán města se soustředil na dosažení vyváženosti mezi budovami, zelení a dalších společných zón.

Komplex Hinna Brygge je jednou z nových zástaveb. Rozkládá se na pozemcích sousedících s branou do přístavu, a představuje tak výrazný prvek označující začátek nové části Stavangeru. Jeho majiteli jsou Kruse Bolig a Ögreid Eiendom. Budovy jsou situovány na úrovni hráze v oblasti přístavu, přičemž jsou ze tří stran obklopeny vodou a kotvišti lodí v docích sloužících pro nájemníky. Projekt navrhli a vypracovali architekti Hans Jörgen Moe a Ingar Svinterud ze stavangerského studia Brandsberg-Dahl Architects. Spodní úroveň – tedy úroveň přístavní hráze – slouží jako vstup do společných prostor a do loděnic pro ty, kteří zde mají v docích svá kotviště. Ta jsou napojena na veřejnou pobřežní cestu pro pěší, kam je zakázán vjezd motorových vozidel. V jedné ze sousedních budov se pak nachází parkoviště automobilů.

Samotný projekt tvoří dvě budovy, které jsou navzájem zrcadlově otočené, aby tak vznikl optimální, ničím nerušený výhled ze všech apartmánů v obou budovách. „Bylo důležité, aby průčelí dvojice budov mělo rozdílný vzhled“, říká Ingar Svinterud a pokračuje „Moduly fasádních kazet jsou u obou budov identické, avšak zvolili jsme odlišné materiály. Průčelí jedné z budov je v patinované mědí v barvě severské zeleně, zatímco druhá z budov je vyvedena v patinovaném zinku. Rozdíl těchto materiálů tak vytváří dojem architektonické různorodosti zástavby a činí budovy na pohled sofistikovanější.

Záměr byl, aby fasádní kazety zdůrazňovaly vodorovné plochy, kde pásy se stínovanými spoji v každém podlaží vytvářejí na průčelí krásnou hru barev, a kontrastují tak s nápadnější svislou zónou oken. Okna jsou navržena a umístěna tak, aby průčelí oživila a dodala mu určitý rytmus.

První budova, s průčelím z patinované mědi, byla dokončena na jaře roku 2007. Druhá budova by měla být připravena k nastěhování během podzimu. Navzdory relativně nákladným apartmánům v Hinna Brygge běžel prodej jako po drátku. „Prodali jsme všechny apartmány během 14 dnů“ říká místní realitní makléř. Tato skutečnost nicméně nepřekvapuje, neboť kdo by nechtěl žít v budově s průčelím s patinovanou mědí, s výhledem na moře a vlastní loděnicí a kotvištěm hned za okny?

Share: 

Budova

Postaveno: 
2007
Stát: 
Norsko
Město: 
Stavanger

Kategorie

Užití: 
Fasády
Typ budovy: 
Obytný dům
Použitá měď: 
Předpatinovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Hans Jörgen Moe és Ingar Svinteruda

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat