Domů » Reference » Wisby Strand, Almedalen, Gotland, Švédsko
Reference

Wisby Strand, Almedalen, Gotland, Švédsko

Na švédském ostrově Gotland uprostřed Baltského moře leží Visby, tisíc let staré středověké hanzovní městečko s Vikingským opevněním, které je v dnešní době uvedeno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Nedaleko za hradbami se na západní straně u moře nachází bývalý přístav, který v dnešní době slouží jako nádherný přímořský park – Almedalen.

Každý rok se v Almedalenu po jeden týden v červenci scházívá politická a ekonomická elita Švédska, aby zde jednala o aktuálních tématech pro budoucnost.
Tato tradice pak v kombinaci s jedinečnou nádherou a historicky zajímavým prostředím vedla ke zvýšenému zájmu o Visby jako o místo pro kulturní události a konference pro celou oblast Baltského moře.

Z tohoto důvodu se městská rada ostrova Gotland rozhodla v Almadalenu postavit ve spolupráci s Evropskou unií a švédskou vládou koncertní a konferenční budovu.
Budova je situována přímo proti moři Dvě propojené zdi tvarují půdorys budovy kolem velkého auditoria, foyer a hlavního vchodu otočeného směrem do Almedalenu. Nad zdmi budovy se pak vypíná kupole pokrytá měděným pláštěm.

Budova má moderní tvář, avšak je rozdělena v takovém rytmu a měřítku, aby odrážela jedinečné urbanistické prostředí celého Visby. Byly použity klasické a nadčasové materiály:
vápenec z Gotlandu, rafinovaná měď, ručně vyřezávané javorové dřevo a neu neupravený bílý beton. Jasné světlo odrážející se z hladiny moře na západní straně je filtrováno a změkčeno průhlednými markýzami a plachtami ostře vybíhajícími ze střechy. Skleněné plochy v horní
části foyer jsou mírně vykloněné směrem ven a vytváří zrcadlový obraz horizontu pro lidi procházející se Stranddvägenem. Z vnitřního pohledu představují nakloněné skleněné plochy nerušený výhled na západ slunce nad Baltským mořem.

Auditorium, které je osvětleno přímým denním světlem, pojme až 1000 osob a lze jej pomocí dvou bloků rozdělit do jedné haly s kapacitou 600 osob a dvou menších sálů, každý pro 150 osob. V budově se také konají výstavy a semináře, ale najdete zde i velikou restauraci.

Budova je v souladu s programem životního prostředí vyhlášeným městskou správou ostrova Gotland. Pro klimatizaci i vytápění jsou využívána tepelná čerpadla na mořskou vodu. Energie na metr čtvereční používané plochy je tak oproti podobným objektům v dané zeměpisné šířce podstatně nižší.

Plocha: 6 100 m2

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Gotland önkormányzata
Postaveno: 
2004
Stát: 
Švédsko
Město: 
Almedalen, Gotland

Kategorie

Užití: 
Střechy
Typ budovy: 
Sportovní, relaxační budovy
Použitá měď: 
Ostatní
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Lund & Valentin építészek
Adresa, popis: 
Építő: K-Center Byggkonsult AB Villanyszerelés, fűtés, szellőzés és vízszerelés: Carl Bro AB Fővállalkozó: Skanska Sverige AB

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat