Domů » Reference » Wicker Riverside, Sheffield, Spojené Království
Reference

Wicker Riverside, Sheffield, Spojené Království

Aedas Architects

Úkolem bylo vytvořit oživlý a udržovatelný, víceužitkový projekt zhlížící na řeku Don, který bude značně přispívat k nadcházející regeneraci Central Riverside-u a Sheffieldu.

Projekt nabízí 132 jedno- a dvoupokojových apartmánů, 160 vnitřních parkovacích míst, která jsou rozdělená mezi místní obyvatele a přilehlé kancelářské budovy, a též vytvoření veřejných a privátních pozemků.

Celkový dojem se vztahuje na poměr dvou komerčních bloků podél břehu řeky Don s budovou, která na pátém patře přiléhá k budově postavené v 1. fázi, obklopujíc, a pak vystupujíc na desetipatrový přístavek 2. fáze stavby, čímž vytváří jedinečný ‘věžní’ prvek, který poukazuje na stavbu v různých klíčových aspektech.

Budova se začíná rozšiřovat z Wickeru od pátého patra, s dalším posunem v hlavní části budovy na devátém a desátém patře. Dojde tak k vytvoření efektu zasklené lucerny, což je zejména viditelné z velké vzdálenosti, ze Spital Hillu.

Jižní stěna, která je zároveň i průčelím budovy, je orientována na řeku Don. Výstupek na tété stěně má velký měděný střešní rám, který zabezpečuje jednoznačné oddělení funkcí mezi obytnou částí a obchody.

Měděný rám se jako by „vznáší” nad přehlednými aktivitami obchodní zóny a jeho, na řeku vyhlížející balkóny, maximálně využijí přednosti tohoto výhledu.

Obchodní jednotky jsou v přízemí trochu zasunuty, a proto umožňují pro chodce procházet se před nimi na břehu řeky, čímž zabezpečují jejich průchod k Five Weirs Walk.

Na jižní stranu zhlížící, zelení osazené nádvoří nabízí na úrovni pódia pro zdejší obyvatele obecní prostor pro relaxaci a společné aktivity, s možností kochat se nádherným pohledem přes řeku.

Vizuální zlom je vidět ve výšce tohoto podia, přímo pod ‘věží’, kde se zasunutím zdejších bytů zdůraznila dramatičnost horního bloku. ‘Věž’ se naklání dopředu o 11 stupňů a je pokryta čirým a opálovým sklem.

Plán zahrnuje několik aspektů směřujících na vytvoření udržovatelné budovy. To jsou například: více než tisíc metrů čtverečních napolo zelené střechy, vyvýšené pódium s vodopádem a zasazenými stromy, netopýří a ptačí budky a vydří výběh, který založili na břehu řeky.

Měděné práce: Carlton Cladding
Generální dodavatel: Artisan Construction Group

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Artisan Property Developments
Postaveno: 
2008
Stát: 
Spojené království
Město: 
Sheffield

Kategorie

Užití: 
Fasády
Typ budovy: 
Obytný dům
Použitá měď: 
Předpatinovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Aedas Architects
Adresa, popis: 
Parsonage Chambers 3 The Parsonage Manchester M3 2HW UK

Dodavatel mědi

Titul: 
Specialist copper contractor: Carlton Cladding

Evropská soutěž

Sezona: 
2009

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat