Domů » Reference » Vila Astrid
Reference

Vila Astrid

Firma Wingardhs Arkitektkontor AB byla založena roku 1978 a od té doby je nejznámější a uznávaná architektonická firma, která má své pobočky v městech Gothenburg a Stockholm. Gert Wingardh cítí jako své poslání pracovat na takových budovách, které jsou svéráznými prvky dané krajiny. Mezi ostaními dosáhl své popularity i s nedávno diskutovanou budovou švédského velvyslanectví ve Washington D.C., budovou řídícího střediska na letišti Arlanda a budovou Quay 01 ve městě Malmö.

Vilu Astrid jsem plánoval v létě roku 2002, Karin ji rozvinula dál a během podzimu ji propracovala do detailů. Parcela je vklíněna mezi dva samostaně stojící domy, a nachází se na strmějším kopci. Požadavek pro detailní plán zněl: Výška hřebene střechy 3,5 m a sklon střechy 14-27 stupňů. Byl jsem požádán o projekci dvoupatrového domu. Jednoduchým řešením se jevilo „prudší sklonění” druhého patra, ale ve skutečnosti to znamenalo několikatýdenní práci s přípravou nákresu.

Tím, že stojí pod stromem pinea na konci úzké ulice, se jeví Vila Astrid jako nízká budova, očištěná od všech zbytečností. Garáž a sklad se nachází vlevo, vchod je v jinak celistvé zdi na horní straně kopce. Kromě vchodu je velkým překvapením i ponořený dvůr. Co se do teďka zdálo nízkou budovou, se najednou jeví jako třípatrová budova. Nějakou dobu jsem si myslel, že dvůr zahalím tmavou vodní plochou, to by vzbudilo iluzi až šestipatrové budovy. Z praktických důvodů je teď dvůr teplým, chráněným místem pro odpočinek venku a ideálním místem pro novorozenou holčičku v rodině, pro Karin.

Ve Vile Astrid je otevřená kuchyň s odlehlou jídelnou pro hosty a velký obývací pokoj s výhledem na moře při odpoledním slunci a západu slunce. Ostatní pokoje jsou přímo propojeny s vnějším prostorem posuvnými dveřmi a větracími okny, opatřenými síťkou proti hmyzu.

Z technického hlediska není dům nejsložitější projekcí této firmy. Střecha byla na místě vylita z betonu do formy, oteplena skelnou vatou a obložena kovovými plechy. Stěny z betonových panelů stojí pevně, na vnitřní straně je omítka, zvenku jsou obložené měděným plechem. Tento černý měděný plech se časem zušlechtí v zelený.

Odlučující se měděné ionty na sebe vážou drcené kusy vápence, ležící podél stěny domu. Je to ekologické řešení a nevyžaduje žádnou údržbu. Zahrada ještě není dokončená, ale plánovala ji firma NOD. Podle jejích představ bude v blízkosti kuchyňského okna a zadních dveří japonská zahrada, na západním pobřeží pak překrásná louka spolu s pohledem na moře.

Adresa: Hovas, Gothenburg nadřízený orgán obvodního úřadu
Architekt: Wingardh Architect Firm AB,
Vedoucí architekt: Gert Wingardh
Vedoucí projektant: Karin Wingardh
Vedoucí inženýr: Danuta Nielsen
Spolupracující architekt: Joakim Lyth
F B Engineering AB, Sven Blomgren, Per Hilmersson
N.V.K. VVS Kontroll AB, Göran Wigermo
Schönbeck Elprojekt AB, Rolf Andersson
Vedoucí projektu: Wickenberg Bygganalys AB, Mats Johansson
Architekt krajiny: NOD, Natur Orienterad Design (na obrázcích nebyl představen)
Vlastnictví budovy: soukromé
Typ podnikání: obecné
Stavební podnik: Bergman & Höök Byggnadsaktiebolag
Kovové práce: Varla Sheet Metal, Kungsbacka
Celková plocha: 400 m2
Náklady na budovu (bez pozemku): 10 milliónů švédských korun
Stavební práce:
předem vyrobený beton, lehký beton, předpatinovaný měděný plech Luvata na fasády a střechu
Základ: kovový, pokládaný na půdu
Stavba: 2003-2004

Hovas, Gothenburg nadřízený orgán obvodního úřadu

Share: 

Budova

Postaveno: 
2004
Stát: 
Švédsko
Město: 
Hovas, Gothenburg önkormányzat fennhatósága

Kategorie

Užití: 
Fasády
Střechy
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Wingardh Architect Firm AB

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat