Domů » Reference » Vícepodlažní parkovací dům v britském Notthinghamu
Reference

Vícepodlažní parkovací dům v britském Notthinghamu

Chris Hodson

Abstraktní design, využívající vertikální měděné panely s různými povrchy, oživuje dlouhé, rovné fasády jinak typického vícepodlažního parkovacího domu a přidává pocit pohybu, který odráží jeho využití pro dopravu. 

Jako součást výstavby u vlakového nádraží v Nottinghamu pojme 6-podlažní stavba 950 parkovacích míst. 112 metrů dlouhá budova je sevřená mezi železnicí na severu a na rušnou Queens Road na jihu, se staršími budovami za sebou. Architekti Leeds Studia vyvinuli originální design netypickým způsobem (po úspěšné nabídce od VINCI Construction UK) přidáním pole horizontálně odstupňovaných vertikálních měděných panelů, transformujících tuto typickou parkovací budovu. Panely vytvářejí určitý architektonický jazyk a pokračují podél lehkých obvodových plášťů, stejně jako podél konvenčních volných parkovacích podlaží; přitom jsou přerušeny pouze betonovým výtahovým jádrem na západní straně.

Paleta měděných povrchů v Nottinghamu zahrnuje zelenou předpatinovanou měď a variantu s méně intenzivní patinací, odhalující částečně podkladový materiál. Byl použit také standardní 'povrch z výroby' a světle hnědá předoxidovaná měď spolu se slitinou mědi a hliníku s dlouhou životností, zlaté barvy, která do okolí vrhá výrazné odlesky.

Přestože vytvářejí náhodný, abstraktní dojem, je uspořádání panelů založeno na omezeném modulárním jazyku se třemi šířkami panelů: 210 mm, 420 mm a 840 mm; vzdálenosti mezi nimi jsou: 105 mm, 210 mm a 420 mm. Panely jsou všeobecně vysoké 2870 mm, některé jsou sníženy na 1470 mm a korunují vrchol budovy a místa, kde je základna opláštění zvýšena.

Mozaika barev

Kompozice nabízí mozaiku barev, která je posazena do jasně definovaných horizontálních pruhů po celé délce budovy a rozbíjí lehké obvodové pláště i servilní betonovou kostru - typickou pro vícepodlažní budovy parkovišť. Tento efekt je zvláště oživující na obou dlouhých stranách, a to zejména při pohledu z jedoucích vlaků nebo automobilů. Navíc jsou k vrstveným materiálům přenášeny do návrhu i volby barev, reprezentující různé aspekty umístění.

Architekt projektu Antony Hall vysvětluje: "Měděné panely na severu jsou převážně v zelených odstínech a odkazují na moderní aspekt přilehlé železnice. Panely na jihu jsou převážně v tradičních hnědých odstínech mědi jako odkaz na dědictví cihlových skladů a jiné konstrukce, lemující památkovou oblast na druhé straně rušné silnice. Klíčové pohledy z míst kolem budovy jsou zvýrazněny zlatě zbarvenou měděnou slitinou. Stejným způsobem jsou označeny také prvky vertikální cirkulace. Je zde navržena progrese měděných barev, běžících kolem celé budovy, začínajících a končících na západní stěně výtahovou šachtou. Očekáváme také přirozené změny mědi v exteriéru."

Architektura vícepodlažního parkovacího domu je obecně omezena oběhem vozidel a jinými technickými požadavky, což ji redukuje na čistě funkční úroveň. Ale četné obměny povrchů a forem, které dnes měď architektům nabízí, umožňují projektantům vzrušující možnosti zušlechtění holých fasád jako prázdného plátna. Projekt Nottingham je inspirujícím příkladem tohoto přístupu. 

Share: 

Budova

Postaveno: 
2012
Stát: 
Spojené království
PSČ: 
NG2 3AQ
Město: 
Notthingham
Ulice: 
Queens Road

Kategorie

Užití: 
Fasády/Panely
Typ budovy: 
Doprava, infrastruktura
Použitá měď: 
Klasická
Předoxidovaná
Předpatinovaná
Zlatá slitina (Cu-Al)
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Leeds Studio

Dodavatel mědi

Titul: 
CA Group
Adresa&popis: 
Copper Products: Nordic Green Traditional, Nordic Green Living 1, Nordic Standard, Nordic Brown Light, Nordic Royal

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat