Domů » Reference » Úl ve Worcesteru, Velká Británie
Reference

Úl ve Worcesteru, Velká Británie

Nick Hodges, architekt vnějšího pláště pro Feilden Clegg Bradley Studios

Úl (The Hive), tato nedávno otevřená knihovna a historické centrum Worcesteru, má určitě impozantní zevnějšek. Tento maják učení je klíčovou součástí břehu řeky ve Worcesteru, neboť je výborně viditelný ze zvedající se země na jihu a západě. Artikulace jeho jedinečné vnější formy rezonuje s měřítkem a strukturou okolí: linie střechy odráží profil kopců Malvern Hills, viditelných na západě, a připomíná pece Royal Worcester, které společně s katedrálou kdysi vévodily panoramatu města. Kultovní "trychtýře" jsou kromě vnějšího vzhledu zásadní také pro interiér budovy, neboť nitrům pater poskytují přirozené světlo a větrání. 


Úl se vyvinul z přelomového partnerství při tvorbě plně integrované veřejné a univerzitní knihovny, ve Velké Británii zcela nové a vysoce inovativní i na mezinárodní úrovni. V budově je také krajský archiv a spisovna, místní historické centrum, krajská archeologická služba a multi-agenturní zákaznické servisní středisko. Úl je excelentní kulturní, vzdělávací a informační centrum - podporuje celoživotní vzdělávání, pomáhá sociálnímu začlenění a zvyšuje aspirace v nejširším slova smyslu všech členů celé komunity bez ohledu na věk, zkušenosti nebo schopnosti.

Odraz místních materiálů

Obložení šindely ze zlatých měděných slitin odráží bohatou paletu barev a materiálů, které charakterizují centrum města - červené a zlaté cihly, terakota a kámen, zdobené zlacenými filigrány, a jemně dekorované vypalované dlaždice. Výškový jazyk pevných stěn a stavebních otvorů rovněž čerpá z místních lidových staveb: hmota a prostor jsou vyváženy tak, aby poskytovaly optimální světlo, vzdušnost a výhled, a s ohledem na to, aby nedošlo k přehřátí a oslnění, takže k udržení příjemného prostředí nejsou třeba žádné rozsáhlé mechanické systémy.

Artikulace střešní formy jako série nepravidelných kuželů je navržena tak, aby zmenšila měřítko této nové významné veřejné budovy, takže lépe zapadá do jemné struktury historického města. Výrazné střešní kužele jsou tvořeny pevnými laminovanými dřevěnými panely, kryjícími prostor mezi okapovými hranami a dřevěnou vazbou v horní části každého kužele. Sokly, měnící kolem obvodu výšku, jsou pokryté tradičním britským kamenem Forest of Dean Pennant, aby odpovídaly veřejnému dláždění: okrové pruhy, připomínající zlatý plášť.

Zlatý plášť

Měděná slitina pro opláštění byla zvolena tak, aby umožnila použití jediného materiálu na střechu i stěny – „zlatý plášť“ pokryl celou siluetu stavby. Velikost plátů 600x600mm a jejich mírné přesazení, s nímž jsou položeny, budí dojem velkého krunýře. Architektonickým jazykem se měděné šindele vymezují jako "tenké" - odhalují okna a podhledy v hloubce 25mm, zbývající hloubka pro zasklení je zakončena tmavě eloxovaným hliníkem, lícujícím s lehkým obvodovým pláštěm.

Tyto šindele se záměrně překrývají, místo aby na sebe těsně navazovaly - poskytují tak přirozený variační prvek, umožňující v měděné slitině flexibilnější rozmístění otvorů. Měli jsme pocit, že těsnější navázání by vedlo k výraznějšímu vnímání malých střihů kolem otvorů. Vypočítali jsme, že rozdíl v materiálu navíc byl asi 1%, což z hlediska snadnosti práce na stavbě bylo považováno za přijatelné. Kritičtější byl dojem z těsného napojení mědi ze stěn na střešní kužely, vytvářející pocit kontinuity. 

Architektonické detaily šindelů z měděné slitiny

Vnímání kovové "látky" vzniká také v detailech materiálu v rozích, okapech a okenních parapetech. Kritickou částí výrazu materiálu bylo zajištění bezešvého vzhledu zlatého pokrytí horizontálních prvků, aby nedošlo k rozbití šindelového vzoru. Tým architektů měl podporu vynikající firmy instalující měď, která před zahájením své práce na staveništi vyzkoušela spoustu klíčových detailů křížení (některé jsou zde ukázány), takže je bylo možné diskutovat a prozkoumat.

Jak instalace na staveništi postupovaly, identifikovali pokrývači včas potenciální problémy s určitými okapovými spoji, takže konstrukční tým mohl na místě projednat praktická řešení. Tyto rozhovory byly podpořeny skicami, oficiálními výkresy a v případě potřeby i testy. Kvalita povrchu ze slitiny mědi je jako součást celé hotové budovy důkazem toho, jak dobře architektonický a instalační tým spolupracovali.

Na téměř 12 000 m2 by bylo pro tak výrazný materiál celého objemu snadné, být definující charakteristikou - ale vývojem detailů se specializovanou a kvalifikovanou instalační firmou se krytina stala více než jen odlišující. Výlučnost materiálu je ještě přikrášlena a kultivována: jemnost zlatého pláště je demonstrována jeho pečlivým ušitím. 

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Worcestershire County Council and the University of Worcester
Postaveno: 
2012
Stát: 
Spojené království
PSČ: 
WR1 3PB
Město: 
Worcester
Ulice: 
The Butts

Kategorie

Užití: 
Fasády
Fasády/Šindele
Střechy
Typ budovy: 
Kulturní
Vzdělávací
Použitá měď: 
Zlatá slitina (Cu-Al)
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Feilden Clegg Bradley Studios

Dodavatel mědi

Titul: 
Norman and Underwood
Adresa&popis: 
Copper Product: TECU® Gold

Evropská soutěž

Sezona: 
2013

Find out more

Robert Pintér

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat