Domů » Reference » Střední škola, Strømmen, Norsko
Reference

Střední škola, Strømmen, Norsko

Chris Hodson

Tato kompaktní, nízkoenergetická střední škola pro 450 žáků využívá ke zdůraznění významu svého umístění předoxidované, profilované měděné obklady. Thomas Landenberg, partner White arkitekter AB, popisuje svůj vítězný projekt a důsledné plnění zadání.

Nová škola - Bråtejordet skole - se nachází v Strømmenu, starém průmyslovém městu asi 20 km severovýchodně od centra Osla a považovaném za součást Velkého Osla. Strømmen má svůj původ v pilách podél místní řeky a později se zde rozvinul těžký průmysl. Škola je postavena na vrcholu svažujícího se pole, hned vedle starého statku. Je to první stavba v místě, kde bude nová obytná oblast a na východ od školy bude nová školka. Jednou z hlavních výhod tohoto pozemku je výhled do okolní otevřené krajiny.

Soutěžní projekt byl nazván "Rammer og Nivåer" neboli "Rámce a úrovně." Náš koncept byl zaměřen na jasně definovanou prostorovou hierarchii. Tato posloupnost od většího k menšímu poskytuje strukturované učební prostředí podle potřeb učitelů a ředitele. Definuje jasná prostorová rozhraní:

  • DVŮR -  mezi městem a školou

Školní dvůr je vymezen "filtrem" vegetace s různě vysokými stromy. Průchodem tímto filtrem opustíte město a vstoupíte do školy. Hustota a výška filtru je upravena podle výhledu a okolí. Dvůr sám je rozdělen na "pole" – odkazující na zemědělskou krajinu – která slouží různým funkcím, včetně společenských prostor v blízkosti budovy a sportoviště a hřiště dále. Budova se nachází v blízkosti silnice, distancuje se od starého statku a zakrývá také dvůr před hlukem silniční dopravy. Zalomený tvar budovy také vytváří ve dvoře teplé a chráněné mikroklima.

ZÁKLADNA mezi společnými prostory přízemí a jednotkami horního patra pro každý stupeň 

 Vchod se nachází na zvýšené základně, dva metry nad novou silnicí a při vašem vstupu do budovy vytváří změnu úrovně. Různé specializované místnosti – jako jsou dílny, ateliéry a knihovna – a administrativní části se lámou kolem školního dvora a centrálního prostoru. Tento centrální prostor slouží jako vstup, společenská a shromažďovací hala, a také jako jídelna. Tento prostor je extrovertní, veřejný a transparentní – spojen se školním dvorem na jihu a výhledem na sever, a vymezen plnou výškou zasklení, což ho odlišuje od vyšší úrovně: boxu.

BOX mezi jednotkami

Patro učeben tvoří zvýšený, introvertní měděný box. Uvnitř jsou různé prostory pro studium, práci a soustředění, opět zalomené kolem hlavního prostoru. Každý ze tří různých stupňů je umístěn v jiném rohu budovy a každý stupeň má svou vlastní oblast s učitelským kabinetem, odlišeným společenským prostorem a samostatným schodištěm dolů až na úroveň vchodu. Každá učebna je spojena s menší místnosti pro práci ve skupinách a s toaletami, takže studenti nemusí opouštět učební prostor: jde o jeden ze zadávacích požadavků soutěže.

MÍSTNOST - a mezi třídami

Všechny učebny jsou orientovány na sever, takže nejsou přímo ozařovány sluncem, ale mají výhled na okolní otevřenou krajinu. Zde studenti a učitelé tráví většinu svého času, takže většina učeben má vysoké stropy, kopírující sedlové střechy, a také betonové zdi, které jim dávají prostorný a odlišný charakter.

Klient požadoval školu se stoletou životností a měď poskytuje dlouhodobé fasádní řešení, které kombinuje živoucí materiál, rozvíjející svou krásu v průběhu času, s pocitem lehkého objektu, vznášejícího se nad plošinou. Dopad objektu z předoxidované mědi je posílen sladěnými tmavými rámy oken a stíněním, a také zpětnými měděnými podhledy nad vstupem. Zatímco tmavý box splývá s krajinou, kontrastuje s ním světlý interiér s bílou teracovou podlahou, tvořící základnu.

"Zelená střecha" - s vysetým rozchodníkem na zachytávání vody - je tvořena řadou klínových tvarů, zachovávajících nízkou konstrukční výšku, ale zamezujících problémům se sněhem a deštěm. Zahrnuje také řadu dlouhých světlíků, poskytujících přirozené osvětlení hlavního prostoru a schodišť, a přispívajících k pocitu spojení s vnějškem. Vedle výrazných tvarů střech komunikují s okolím také vlnité měděné fasády, navazující na staré průmyslové haly Strømmenu. Ale ještě důležitější je způsob, jakým měď odráží světlo a vítá studenty záblesky severovýchodní fasády v ranním slunci.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Skedsmo municipality
Postaveno: 
2014
Stát: 
Norsko
PSČ: 
2010
Město: 
Strømmen
Ulice: 
Bråteveien 61
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Fasády/Panely
Typ budovy: 
Vzdělávací
Použitá měď: 
Předoxidovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
White arkitekter AB

Dodavatel mědi

Titul: 
Storo Blikkenslagerverksted AS
Adresa&popis: 
Copper Products: Nordic BrownTM Light

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat