Domů » Reference » Střední škola Nordahla Griega
Reference

Střední škola Nordahla Griega

LINK Architects/Copper Architecture Forum

Na začatku roku 2006 okres Hordaland, ktery se nachazi na zapadnim pobřeži Norska, vyhlasil architektonickou soutěž na novou školu ve čtvrti Soras města Bergen. Vitězem se v těžke konkurenci ze sedmi dalšich zemi stala architektonicka kancelař LINK.

Od samého počátku bylo hlavním cílem zákazníka i projektantů vytvořit moderní školu, která bude dobře sloužit současným i budoucím potřebám a kterou bude možné přizpůsobovat měnícím se podmínkám v budoucnosti. Funkční a estetické požadavky byly také velmi důležité. Cílem bylo vytvořit atraktivní budovu a inspirující prostředí pro studenty i učitele. Celková plocha budovy je 14 000 m2 s prostorem pro 800 studentů a 150 učitelů a dalšího personálu.

Architektura budovy je jasným vyjádřením tohoto záměru a nabízí trvanlivou a odolnou schránku z mědi a skla, ve které se lze přizpůsobit měnícím se požadavkům. Je symbolem energie mládí: dynamická, sebevědomá, barevná, čerstvá a vyzývavá. Povrch ze zeleně patinované mědi zdůrazňuje prostor budovy a je navržen tak, aby budil dojem světlosti a dynamiky. To je podpořeno i skleněným průčelím, které se skládá z úzkých polí barevného skla. Tyto prvky symbolizují, že každý student je samostatná a nezávislá bytost.

Střecha z dlouhých měděných pásů

Kostra budovy se skládá z betonových pilířů s trámy z předepjatého betonu a ocelových vazníků nesoucích zatížení. Konstrukce střechy se skládá z prvků vyrobených mimo staveniště s podpěrnými ocelovými nosníky, mezi nimiž je izolace a které jsou pokryty překližkou a surovou krytinovou lepenkou. Masivní, téměř plochá střecha se sklonem pouze 3 stupně je pokryta měděnými pláty tloušťky 0,7 mm a 14 m dlouhými pásy, namontovanými technologiemi pro ukládání dlouhých pásů. V zásadě zde byly na povrchy použity dva materiály, oba prakticky nevyžadující údržbu: měď na střechu a obklad fasády a sklo s hliníkem pro leštěné fasády. Při výběru materiálu hrály velkou roli nízké náklady na údržbu a mimořádná kvalita, která trvá. Budova byla dokončena na podzim minulého roku a již byla nominována na cenu za architekturu, kterou uděluje město Bergen v roce 2010.

Základním konceptem výběru materiálu a barvy je, že všechny masivní povrchy interiéru, s výjimkou jídelny a přednáškového sálu, jsou bílé, černé nebo šedé. Omezené použití barev vytváří neutrální plochu pro projekci světla procházejícího barevnými skly fasády a dveří. To pomáhá vytvářet identitu a charakter jednotlivých místností. Přednáškové sály slouží jako otevřené společné prostory přímo spojené se zázemím a přitom umožňující vstup denního světla do učeben.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Hordaland Fylkeskommune
Postaveno: 
2010
Stát: 
Norsko
PSČ: 
5045
Město: 
Bergen
Ulice: 
Helleveien 30
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Typ budovy: 
Vzdělávací
Použitá měď: 
Předpatinovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
LINK signatur AS, Team Bergen

Dodavatel mědi

Titul: 
Sigurd Oppheim AS
Adresa&popis: 
Měděný produkt: Nordic GreenTM

Evropská soutěž

Sezona: 
2011

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat