Domů » Reference » Stanice metra, Espoo, Finsko
Reference

Stanice metra, Espoo, Finsko

Matti Kallio

Výrazný, diagonálně skloněný box, který vystupuje z podzemí a tvoří součást nové stanice metra, je definován svým „listovím“ samostatných měděných listů.

Rozšíření helsinského systému metra, „Západní Metro“, je se 13 stanicemi největším infrastrukturním projektem ve Finsku od roku 2015 – každá z nich má jedinečný charakter. Jedna ze tří stanic, navržených HKP Architects, Tapiola Sports Park se dramaticky ohlašuje budovou haly s pokladnami. Ta se však také pojí s místním prostorem částí své šikmé střechy, navržené jako malý amfiteátr, sloužící událostem na náměstí.

Cílem návrhu bylo vytvořit plynulý a bezpečný interiér pro cestující, s jasným výstupem z haly s pokladnami pomocí dlouhých eskalátorů, které propojují nástupiště níže. Architekt projektu Jukka Ollikainen vysvětluje: „Jedním z našich hlavních úkolů bylo eliminovat pocit, že se nacházíte pod zemí, a při tom hraje důležitou roli sluneční světlo a prostorné výhledy halou s pokladnami.“

RELIÉFNÍ MĚDĚNÉ LISTOVÍ

„Měděné listy za diagonální skleněnou stěnou zvyšují zajímavost a vytvářejí živou souhru světla a stínu, měnící se s různými světelnými podmínkami – kinetickou krásu, připomínající lesy.“

Sluneční paprsky, procházející přes měděné listí, vytváří měnící se vzory na žulové podlaze haly s pokladnami. Podobný efekt se projevuje i na stoupajících bílých fasádách za systémem měděných listů.

Diagonální box haly s pokladnami má dvojitou fasádu. Jeho samostatná vnější vrstva z měděného „listoví“ sestává z jednotlivých listů 445 mm x 615 mm x 4 mm, z předpatinované mědi ve třech odstínech modrozelené. Každý list je připevněn na systém lanek z kyselinovzdorné nerezové oceli se čtyřmi spoji v průsečících lanek.

Lanka tvoří rovnoběžníkovou rovinnou mříž, připojenou k rámu z nerezové oceli se sekundárními podpěrnými nosníky, ukotvenými do zadní stěny. Konce lanek mají napínací mechanizmy pro zajištění napínání mříže.

Měděné listy za diagonální skleněnou stěnou zvyšují zajímavost a vytvářejí živou souhru světla a stínu, měnící se s různými světelnými podmínkami – kinetickou krásu, připomínající lesy.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Länsimetro Oy
Postaveno: 
2016
Stát: 
Finsko
Město: 
Espoo
Ulice: 
Koivu-Mankkaan tie 1
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Průhledná konstrukce
Typ budovy: 
Doprava, infrastruktura
Použitá měď: 
Předpatinovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
HKP Architects

Dodavatel mědi

Titul: 
Alupro OY

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat