Domů » Reference » Soukromá vila v Las Brisas, Mallorca, Španělsko
Reference

Soukromá vila v Las Brisas, Mallorca, Španělsko

Sergey Mishin

Soukromá vila se nachází v Las Brisas na strmém svahu s výhledem na moře, na západní straně ostrova Mallorca.  Místní regulace výstavby neumožnila provést změny na stávajícím železobetonovém skeletu stavby, která po 10 let zabírala pozemek. 

Vilový komplex se skládá z labyrintu budov, sestupujících po strmém svahu skalnaté hory.  Je to prostor, jehož vnímání se skládá z velkého počtu fragmentů a vizuálních dojmů.  Jedním z nejsilnějších dojmů je pohled po vstupu do domu - haly s výškou dvou pater; strmý kaňon, končící panoramatickým oknem, které rámuje výhled na malebný přístav.

Centrální prostora domu je, stejně jako jeho fasáda, obložena šedým sopečným kamenem, který spojuje vnitřní a vnější prostory.  Díky struktuře kamene je dům energeticky velmi efektivní, s minimální spotřebou energie pro chlazení a topení.

Pro ochranu před teplem a přímým slunečním zářením dostaly jižní a západní fasády dvojitou "slupku".  První, vnitřní vrstvou této slupky jsou transparentní skleněná okna a tónované prosklené stěny; druhou, vnější vrstvou je systém pohyblivých kamenných desek, zevnitř obložených mědí.  Tato unikátní technologie pohyblivé fasády umožňuje řídit stupeň odstínění slunce a také dovoluje změnit dům v uzavřený blok kamene a zajistit tak právě neobydlený majetek.

Ústředním prvkem domu je "zelený gabion" - laserem řezaná měď s otvory vyplněnými popínavými rostlinami.  Gabion se táhne přes celou šířku domu, od východu na západ, a rozděluje prostory vily na obytnou a servisní zónu.  Na severní straně tvoří gabion svislou zelenou fasádu.  Na západní a východní straně gabionu jsou intimní soukromé prostory.  Perforovaná měď povrchu gabionu se uvnitř domu skládá přes dvojitou výšku haly a spojuje se s hlavním schodištěm stavby. Vzor na svislé zelené fasádě byl navržen tak, aby reagoval na okolí vily, větší otvory jsou umístěny v zónách, během dne více vystavených slunci.

Hlavním centrem haly je výrazné schodiště, postavené z překližky, plátované mědí. Způsob konstrukce byl vyvinut inženýry ARUP, se vzory v měděných panelech řezaných vodním paprskem.  Na měď byla použita úprava patinováním, aby ladila s mědí, použitou v exteriéru.  Do návrhu bylo na strategických místech začleněno osvětlení optickými vlákny, vytvářející různé světelné efekty.

Projekt používá řadu nově vyvinutých technologií a metod stavby a místní firmy byly ochotné přijmout tyto předložené výzvy.

Dům má 3 podlaží, klesající do svažující se zahrady. Trojúhelníková zahradní terasa je tvořena teakovým dlážděním a trávou, probíhající jako kontinuální povrch z vnějšku do interiéru lázní.  Uvnitř lázní je bazén, provedený v černém betonu a vytvářející tak černou prázdnotu, do níž jsou zavedena bodová světla, vytvářející odrazy a stíny.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Private owner
Postaveno: 
2013
Stát: 
Španělsko
Město: 
Mallorca
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Interiér
Ostatní
Typ budovy: 
Obytný dům
Použitá měď: 
Klasická
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau (Saint Petersburg, Rusia)
Adresa, popis: 
Architects: Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina

Dodavatel mědi

Titul: 
Daniel Llofriu Pou, Alberto Arguimbau - GESDAN

Evropská soutěž

Sezona: 
2015

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat