Domů » Reference » RSPB Environmental Education Centre, Wales, UK
Reference

RSPB Environmental Education Centre, Wales, UK

Powell Dobson Architects

Newportská přírodní rezervace Newport Wetlands Nature Reserve byla založena před osmi lety, aby se zastavilo ustupování mělčiny v zálivu Cardiff Bay.

S výhledem na estuár řeky Severn, je rezervace místem mezinárodního významu pro velký výskyt estuárů se svou jedinečnou flórou a faunou, spolu s populacemi přezimujících a stěhovavých brodivých ptáků a vodního ptactva. Stala se tak jednou z nejkrásnějších domovů pro některé oslnivé volně žijící živočichy Walesu.

Po tom, co byl uznán význam založených mokřadů, rozhodla se RSPB (Royal Society for the Protection of Birds – Královská společnost ornitologická) vybudovat zde návštěvnické centrum a středisko pro ekologickou výchovu, jako základnu pro interaktivní výuku. Žáci nyní využívají centra a učeben k bádání jejich přírodního prostředí jako součást národního studijního plánu.

Rodiny, rodiče samoživitelé a stejně tak i vozíčkáři shlédli centrum a rezervaci jako bezpečné, přístupné a fascinující místo pro návštěvy.

Objekty jsou také využívány zdejšími firmami jako konferenční prostory. Vedle rostoucího počtu dobrovolníků, vypomáhajících na místě, bylo vytvořeno sedmnáct nových pracovních míst.

Tato jednoduchá, ale markantní budova respektuje ekologickou citlivost místa, ve kterém se nachází, a přes její vztah s krajinou utváří její silný charakter. Pro zabezpečení trvanlivosti a vzhledu budovy byly zvoleny přírodní udržitelné materiály. Velká okna umožňují návštěvníkům výhled na rákosové a vodní plochy, které ji obklopují.

V průběhu devatenáctého století téměř 90% tavební kapacity mědi v Británii byla v Jižním Walesu. S ohledem na tuto skutečnost, byla vedle vnějšího obkladu z kaštanového dřeva, pocházejícího z alternativních plantáží Spojeného království, použita i měděná krytina Tecu Oxid.

Převis velké střechy pomáhá chránit budovu před možnými ztrátami tepla nadměrným zvlhčováním a před silným slunečním zářením přes prosklené plochy.

Výborné izolační hodnoty, přírodní osvětlení a větrání, vysokokvalitní stavební systémy, fotovoltaické panely a solární kolektory zajišťují efektivní a hospodárné využívání energie v budově. Zachytáváním dešťové vody se minimalizuje spotřeba vody. Budova získala BREEAM ohodnocení jako velmi dobré.

Centrum se stalo neocenitelným zdrojem pro veřejnost a velmi populární bránou k některé z nejkrásnějších divočin Walesu.

Hlavní dodavatel: Stradform Ltd

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
RSPB Cymru
Postaveno: 
2008
Stát: 
Spojené království
Město: 
Newport, Wales
Ulice: 
Newport Wetlands Nature Reserve

Kategorie

Užití: 
Střechy
Typ budovy: 
Vzdělávací
Použitá měď: 
Klasická
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Powell Dobson Architects
Adresa, popis: 
Charterhouse, Links Business ParkSt Mellons, Cardiff CF3 OLTWales, UK

Evropská soutěž

Sezona: 
2009

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat