Domů » Reference » Přetvoření a přístavba soukromého obydlí, Krakov, Polsko
Reference

Přetvoření a přístavba soukromého obydlí, Krakov, Polsko

Wizja

ROMANTIKA MINULOSTI

Dům z 60. let minulého století, charakteristický pro toto období, si zvolili budoucí obyvatelé jako své bydliště, protože tady strávili své mládí jako hosté a byli s tímto místem obzvlášť spojeni. Rozhodli se strávit zde nadcházející léta svého života. Původní dům byl v 90. letech 20. století přestavěn a jeho nová forma měla daleko k dobrému vkusu a vzpomínkám z minulosti.

Takže jsme se pokusili znovu zaměřit na potenciální a zjevnou hodnotu nyní již historické hmotné podstaty a představit řešení, podtrhující jeho rysy a charakteristické hodnoty místa, zakotvené v architektuře minulosti. Hlavním atributem je kubická forma budovy, zabalená do kamenné a keramické struktury s velmi charakteristickou linií. Mírně šikmé stěny zajišťují dynamičtější formu z kratší perspektivy a současně ji delikátně usazují do malebné krajiny zahrady a stromoví sousedních pozemků.
Stěny výtahu v chodbě byly pokryty klasickou měděnou sítí.

Byly schváleny hlavní principy. Dům se vrací zpět k vizi dvoupodlažní budovy, kryté masivní střechou. Střecha a stěny nahoře jsou provedeny ve stejném, jedinečném materiálu – patinované mědi. Okenní otvory perforují novou stěnu v rytmu, vyplývajícím z praktických funkcí interiéru budovy. Aby se zabránilo zvednutí tvaru střechy a zachovala návaznost na čtvercový tvar a odpovídající stávající plán budovy, byla horní část střešních ploch odříznuta a nahrazena centrální terasou, dovolující dennímu světlu proniknout dovnitř domu, takže obyvatelé mohou z pokojů druhého patra vidět oblohu.

Stávající fyzické struktuře stropů a hlavních dělicích zdí byla tektonika budovy přizpůsobena pouze nezbytnými úpravami v rozsahu současných standardů a rozměrů místností.

Mezi nové funkční prvky, spojené s použitelností budovy, patří zimní zahrada a garáž. Zimní zahrada je zapletena do stávajícího řádu kamenných sloupů, podpírajících zde pergolu. Jeho plná střecha je odsunuta od stěny domu, což dovoluje umístit mezi obývací pokoj a verandu „skleněnou“ spojnici, propouštějící více slunečního světla do této hlavní místnosti, „srdce“ domu.  Také garážová konstrukce byla odsazena od hlavní budovy a spojena s ní skleněným vestibulem - výrazně označujícím hlavní vchod do domu a přechod mezi „starým“ a „novým“.

Wizja sp. z o.o.
Stanisław Deńko, architekt
Agnieszka Ciuła, architekt
Robert Ciuła, architekt

interiérový design:
Małgorzata Deńko, architekt

užitná plocha: 262 m2

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Prywatny
Postaveno: 
2018
Stát: 
Polsko
Město: 
Kraków

Kategorie

Užití: 
Fasády/Drážky
Polokruhový okap
Střechy
Průhledná konstrukce
Typ budovy: 
Obytný dům
Použitá měď: 
Klasická
Předpatinovaná
Reality: 
Modernizace

Architekt

Jméno, kancelář: 
Wizja Sp. z o.o.
Adresa, popis: 
ul. Wróblewskiego 3 31-148 Kraków

Dodavatel mědi

Titul: 
"MM-2" S.C. Firma Budowlana Grzegorz Kopecki Andrzej Śliwa

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat