Domů » Reference » Plovárna, Eccleshall, Spojené Království
Reference

Plovárna, Eccleshall, Spojené Království

AEW Architects

Navržená lokalita pro stavbu soukromé plovárny a přilehlých zařízení pro volný čas se nachází na soukromém pozemku v Staffordshire.

Hlavní budova je uvedena na seznamu budov, které vynikají architektonickým nebo historickým významem (v angl. Grade 1). Tato udova byla majitelem nedávno restaurována a je obklopena volnou krajinou, které dominuje lesní pozadí. Pavilon plovárny a terénní úpravy byly umístěny do historického prostředí, aniž by tím vizuálně a prostorově odvrátili pozornost od hlavní budovy samotné.

Navrhovaná plocha pro umístění stavby byla blízko stávající vegetace a celý projekt je navržen tak, aby otevřeně odrážel okolní krajinu a jemně zapadal do svahu. Jelikož pavilon je obklopen okolními stromy, vchod se otvírá přímo směrem k drsné krajině a přímo naproti vchodu do hlavní budovy.

Museli jsme být mimořádně ohleduplní při výběru a použití materiálů, které mají umožnit jak příjemné splynutí se stávajícím okolním prostředím, tak zároveň i moderní přístup k této nové budově. Nově použité svislé cedrové fasády odráží klasické použití u hlavní budovy a v širším kontextu i blízkost okolního lesa.

Pomocí přirozené barvy a organickému tvaru se měděná střecha integruje do okolní krajiny. Přízemní tvar s nízkým sklonem je navržen tak, aby přístup k budově byl ve dne nenápadný, ale v noci se dosáhlo noční vizáže horním osvětlením měděných okapů, díky které tak vypadá, jako by se střecha vznášela.

Plně prosklené posuvné/shrnovací dveře zabírají polovinu obvodu budovy: otevřou ji a podporují tak volný průtok pohybu a kontinuity, odstraní fyzické hranice mezi vnitřním a vnějším prostorem.

Integrované střešní osvětlení (pokrývající 7 x 10 metrů) a vysokokvalitní zasklení, které běží pod střechou po obvodu budovy poskytuje přirozené osvětlení bazénu a i nadále podporuje vizuální spojení s okolním prostředím, orámujíc krajinu z mnoha různých úhlů.

Návrh projektu je jednoduchý, se sociálními prostory utvářenými ze směsi drsné i měkké krajinotvorby, ale efektivně rámují bazén v širším obsahu pozemku. S velkou citlivostí dokončený projekt poskytuje moderní, intimní prostor na historickém pozemku, přičemž stojí naproti velmi významné chráněné budově a samotný plavecký bazén nabízí čas pro relaxaci a klid.

Měděné práce - Metalex
Hlavní dodavatel - Espleys & Sons

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Privately owned
Postaveno: 
2008
Stát: 
Spojené království
Město: 
Eccleshall

Kategorie

Užití: 
Střechy
Typ budovy: 
Sportovní, relaxační budovy
Použitá měď: 
Klasická
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
AEW Architects
Adresa, popis: 
Chris Wewer, Rob Dickson, Gareth Jones Century Buildings St Marys Parsonage Manchester M3 2DF UK

Dodavatel mědi

Titul: 
Specialist copper contractor - Metalex

Evropská soutěž

Sezona: 
2009

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat