Domů » Reference » Planetárium Petera Harrisona, Královská Observatoř, Greenwich, Londýn
Reference

Planetárium Petera Harrisona, Královská Observatoř, Greenwich, Londýn

Allies and Morrison Architecs

Nové 118 místní Planetárium Petera Harrisona, které je součástí Národního Muzea Námořnictví, je hlavním prvkem projektu, který je zaměřen na otevření jižní části Královské Observatoře pro veřejnost.

Je postaven mezi dvě kopulovité observatoře z 90. let 19. století. Svým propracovaným povrchem terakotové barvy se tak stala tato kuželovitá budova středem nového, kamenem dlážděného nádvoří.

V geometrii planetária se odráží klíčové astronomické prvky. Nad zemským povrchem je zobrazen jako nahnutý bronzový kužel, který směřuje směrem k Severce v úhlu 51.5 stupně. Kužel je setnutý rovinou kolmou na jeho vrchol, a která je rovnoběžná s nebeským rovníkem. Tato plocha je pokladena reflexním sklem, ve kterém se odráží obloha. Na jižní straně je rýha, která značí průsečík osy kužele s poledníkem a směřuje na polárku.

K vytvoření takové přesné geometrické formy bylo zapotřebí dokonalého sestrojení, čehož se dalo dosáhnout jen pomocí předem vyrobeného kovového povrchu. Bronz byl zvolen nejenom pro svůj bohatý vzhled, ale také proto, že je odjakživa spojený s astronomickými přístroji a pomůckami.

Spodní část kužele byla připravena z 250 mm silného betonu, aby se zajistila izolace zvuku. Na něj položili 8 mm silný fosforovaný bronzový pancíř o celkové hmotnosti 32 tun. Kovové prvky byly vyrobeny předem v Gatesheadu, které se pak převážely na místo v 18 ohnutých kusech, kde byli speciálně svařovány, aby se docílilo kuželovitého tvaru. Pro tuto náročnou práci bylo zapotřebí pěti svářečů, kteří pracovali celkem 13 týdnů.

Dočasně postavená zesilovací žebra umožňovaly a zabezpečovaly každému panelu, aby směřovaly a stály v požadované poloze, a aby byly snadněji svařovatelné. Jenom poté byl celý plášť zachycen do pohyblivých svorek. Před patinací se pak povrch očistil od kovových zbytků a stop po sváření.

Na povrch se nanesly čtyři vrstvy kyselinového roztoku. Tento sytě červenohnědý povrch byl dokončený patinací za tepla zelenými skvrnami, odráží mlhovinu viděnou z pohledu z vesmíru. Konečná vosková vrstva dává bezešvému povrchu matný lesk.

Tato budova je OCENĚNÝM projektem roku 2007 soutěže "Měď v architektuře" v kategorii projektů ze Spojeného Království.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
National Maritime Museum
Postaveno: 
2006
Stát: 
Spojené království
PSČ: 
SE10 8XJ
Město: 
Greenwich London
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Typ budovy: 
Kulturní
Vzdělávací
Použitá měď: 
Předpatinovaná
Bronz (Cu-Sn)
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Allies and Morrison
Adresa, popis: 
85 Southwark Street London SE1 OHX

Evropská soutěž

Sezona: 
2007

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat