Domů » Reference » Nové divadlo Marlowe, Velká Británie
Reference

Nové divadlo Marlowe, Velká Británie

Keith Williams Architects

Divadlo, nazvané po Christopheru Marlowe, proslulém místním tudorovském dramatikovi, je moderní ikonou v srdci historického města Canterbury, vytvořenou oceňovanými architekty Keith Williams z Londýna. Povrch z předoxidované mědi kryje druhé hlediště, tvořící kontextuální spoj mezi červenými a hnědými siluetami okolních střech a vizuálně se tak odlišuje od dalšího hlediště. 

Nové divadlo Marlowe stojí na břehu řeky Stour poblíž canterburské katedrály ze světového dědictví UNESCO a směle dotváří siluetu Canterbury. Projekt byl vybudován na pozemku a sousedícím území starého divadla Marlowe, které bylo v třicátých letech přestavěno na kino a později strženo, aby uvolnilo místo novému projektu.

Ateliér Williams zahájil práce na projektu v březnu 2007 po vítězství v architektonické soutěži. Po vydání povolení k provedení projektu v srpnu 2008, byla stavba zahájena v květnu 2009 a dokončená nová budova byla otevřena 7. října 2011.

Marlowe je se svými 4850 m2 z formálního hlediska složitým pavilonem. Se svými diváky vytváří dynamický vztah a nabízí jim různá zdůraznění architektury a města v závislosti na místě, odkud z města je pozorováno. Na úrovni ulice je jeho architektura určena 8 metrů vysokou kolonádovou lodžií z umělého bílého dolomitického kamene, tvořící portál k víceúrovňovému zasklenému foyer a dorovnávající výšku občanské zástavby v důležité historické ulici Friars v centru města. Foyer spojuje všechny hlavní vnitřní prostory s nábřežní terasou a přístupovými cestami. Ve dne je vnímána jako krystalová stuha, v noci se transformující do čepele světla. Z hlavního schodiště a vyšších pater se otevírají nové pohledy na střechy historického města a jeho katedrály.

Kolonádová lodžie tvoří prostředníka mezi měřítkem ulice Friars a nezbytně větším rozměrem dvou divadel a jevištní věže. Kolonádový převis také poskytuje ochranu jižně orientovanému foyer před slunečním zářením z vysokých úhlů a dodává kompozici architektonickou jednotu. Odsunutím divadla Marlowe směrem zpět od stávajícího okraje ulice vzniklo nové veřejné náměstí.

Jevištní věž starého divadla, obecně považovaná za ohavnou, byla druhou nejvyšší stavbou ve městě po Bell Harry, hlavní věži středověké katedrály. Nová jevištní věž Marlowe je o 9 m vyšší než její předchůdce, což dovolilo dát jí jehlovitý tvar směřující ke katedrále, a přidat tak k siluetě města dominantní obrys. Její podobu lze chápat jako prominentní vrchol sekulární architektury historického města při současném zachování převahy duchovní architektury téměř dvojnásobně vysoké věže Bell Harry středověké katedrály. Z východu dominuje jevištní věž pouliční scéně a ohlašuje tento hlavní nový kulturní projekt města.

Jevištní věž je opláštěna nerezovým ocelovým pletivem, předsazeným 600 mm před hliníkovými panely ošlehanými anodizovanými stříbrem. Hmota stavby se tak dematerializuje a její povrch se vlní a leskne jemnými odrazy změn odstínů denního nebe a zapadajícího slunce.

Uvnitř vede foyer přes dvě patra a přes výrazné schodiště do hlavního hlediště, sahajícího přes tři patra. V hledišti, vroubeném černým americkým ořechem, má v ohnivě rudooranžových kožených sedadlech místo 1200 návštěvníků. Orchestřiště dokáže pojmout 80 hudebníků. Druhý menší sál pro představení, studio Marlowe, představuje pružný formát divadla se 150 sedadly, které poprvé vychází vstříc alternativním, spolkovým a vzdělávacím projektům a vytváří a představuje novou činnost v partnerství s místními a regionálními uměleckými organizacemi. Studio Marlowe je umístěno 6 metrů nad foyer a umožňuje tak jeho prostoru nepřerušený tok směrem k pobřežní terase a řece, a nabízí také pohledy směrem ke katedrále. Veřejné prostory včetně barů a kaváren, nová pobřežní promenáda a náměstí jsou otevřeny po celý den, kdy mohou návštěvníci využít celoroční program každodenních aktivit a výstav.

Hlavní veřejná prostranství, vnější i vnitřní, jsou sjednocena dlážděním z černě žilkované žuly.

Měděný obklad

Kompozice a hmota nového divadla Marlowe vychází z jeho kontextu. Budova se jeví jako postupně narůstající z nižší úrovně ulice Friars (ulice, do níž Marlowe směřuje), až do větší hmoty hlavního hlediště a jevištní věže za ním.

Významnost stavby je do značné míry předurčena odstíny a tóny, které si půjčuje od městské kulisy Canterbury. Obnovená kamenná kolonáda získává podněty od bílých a krémových budov ve městě, zatímco hnědé opláštění z předoxidované mědi odráží barvu a odstíny nedalekých taškových střech. Materiály jsou použity tak, aby působily vysoce moderně, ale současně jsou strukturou a barvou ohleduplné k navazujícímu okolí.

Měď hraje významnou roli v celkové kompozici divadla, obklopuje prostor studia, tvořící prostředníka mezi měřítkem vstupu a většími objemy za ním. Divadelní studio je zvednuto 4 metry nad zem; celý jeho objem je zabalený v mědi. Jako takové je téměř na úrovni střech okolních budov a vytváří tak vztah mezi hnědočerveným měděným opláštěním a barvami canterburských střech.

Spodní strana prostoru studia tvoří vnitřní podhled prostoru restaurace, vytvořené pod ním. Zvětšování objemu umožňuje restauraci vsunout se pod úroveň foyer a nabízet pohledy na přilehlou vnější terasu a na břehy řeky Stour.

Použitý systém mědi je předoxidovaný materiál, takže jeho barva a tón zůstanou poměrně stabilní. Horizontální stojatá drážka spojuje krytinu různých šířek, kontinuálně obepínající prostor, s detaily rohů zahnutých do tvaru "ptačích zobáčků", umožňující horizontální nepřerušený tok kolem všech stran. V místě setkání s hlavním prosklením lehkého obvodového pláště měď čistě prochází zvenčí dovnitř, s vnitřními otvory vytvořenými tak, aby propojovaly prostory baru divadelního studia s hlavním vstupním foyer.

Ačkoli důvod je v každém z případů odlišný, použití mědi na Marlowe je odrazem naší předchozí práce na londýnském divadle Unicorn, které bylo dokončeno v r. 2005 (britský vítěz ocenění Měď v architektuře 13 v roce 2007).

Charles Spencer napsal 10. října 2011 v Daily Telegraph: "divadlo, které Keith Williams navrhl, je krásné..... nová budova je elegantně a vzdušně moderní, a pozoruhodně pohodlně zapadá do starobylého města."

Jay Merrick uvedl dne 28. září 2011 v The Independent:

"... architektonická odvaha poskytla městu (Canterbury) jeho první významnou stavbu současné architektury". 

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Městská rada Canterbury
Postaveno: 
2011
Stát: 
Spojené království
PSČ: 
CT1 2AS
Město: 
Canterbury
Ulice: 
The Friars
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Interiér
Typ budovy: 
UNESCO world heritage site
Kulturní
Použitá měď: 
Předoxidovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Keith Williams Architects
Adresa, popis: 
17 - 21 Emerald StreetHolbornLondon  WC1N 3QN

Evropská soutěž

Sezona: 
2013

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat