Domů » Reference » Nemocnice, Uherské Hradiště, ČR
Reference

Nemocnice, Uherské Hradiště, ČR

Ing Arch Kateřina Harazimová

Vstupní budova centrálních objektů Uherskohradišťské nemocnice navazuje na stávající vstupní prostory pavilonu akutní medicíny vybudovaného v rámci první etapy modernizace nemocničního areálu. K záměru vybudovat nový vstup přistoupilo vedení nemocnice na základě zkušenosti s provozem pavilonu, kdy se ukázalo, že kumulace pacientů převážně ambulantních provozů značně převyšuje původní předpoklady. Návštěvnost se ještě zvýší po dokončení právě realizovaného navazujícího interního pavilonu.

Nový vstupní objekt tak má v prvé řadě za úkol navýšit podlahovou plochu a navést pacienta správným směrem nejen po soustavě centrálních pavilonů, ale i po celém areálu. K tomu slouží informační pult, který se nachází hned naproti vstupu, a nově tak odděluje informace od medicínské registrace, které byly doposud na jednom místě. Další požadavek na vstupní objekt představovalo přemístění a rozšíření bufetu a změna pultového prodeje na samoobslužný. Posezení u bufetu lze v létě umístit i na okolní zpevněnou plochu, která je přístupná bočním vstupem. Provoz objektu doplňují malé toalety a zázemí bufetu v podobě skladu, WC a úklidové místnosti.

Architektonické řešení vstupního objektu vychází z principu pavilonu z první etapy, jehož dvě poloviny jsou pojaty odlišně v závislosti na jejich funkci (akutní medicína a lůžkové oddělení). Nová přístavba tak představuje rovněž výrazový kontrast. Na rozdíl od přísných linií levé části stávajícího pavilonu a pravidelnému řádu oken části pravé, zde byly zvoleny oblé tvary. Zakřivená střecha ohraničující skleněnou čelní fasádu tak tvoří nepřehlédnutelný portál na ose hlavní přístupové trasy. Přesah čelní část střechy navíc kryje dvě parkovací místa, z nichž lze ke vstupu dojít „suchou nohou“.

Stávající vstup doposud zastřešovala markýza z lakovaného ocelového plechu v zelené barvě. Jako barevný akcent ke dvěma šedým odstínům omítky a terakotovému keramickému obkladu se zelená osvědčila, proto byla zvolena i jako barva hlavního objemu nového vstupu. Pro zakřivené plochy a vykonzolované zastřešení přicházelo v úvahu v zásadě jen oplechování, které je tentokrát provedeno v reprezentativnější mědi v patinovaném zeleném odstínu. Použily se nepřerušené podélné pásy rovnoběžné se sklonem hlavní střechy. Boční a doplňující plochy jsou pak ze stříbrného hliníku a bílé omítky.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Zlín region
Postaveno: 
2018
Stát: 
Česká republika
PSČ: 
686 68
Město: 
Uherské Hradiště
Ulice: 
Jana Evangelisty Purkyně 365
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Fasády/Drážky
Střechy
Typ budovy: 
Zdravotní a sociální péče
Použitá měď: 
Předpatinovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Ing Arch Kateřina Harazimová, GG Archico,

Dodavatel mědi

Titul: 
Klempos Střechy, Březolupy

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat