Domů » Reference » Městské muzeum, Chengdu, Čína
Reference

Městské muzeum, Chengdu, Čína

V roce 2007 zvítězil Sutherland Hussey Harris ve spolupráci s Pansolution v Pekingu v mezinárodní soutěži na nové městské muzeum pro Čcheng-tu v čínském S´čchuanu. Představuje zde projekt, inspirovaný starověkými bronzovými, zlatými a nefritovými artefakty, které jsou součástí stálé expozice muzea.

Nové muzeum se rozkládá na více než 65 000 m2 a zahrnuje výstavní prostory pro přírodní historii, historii a lidové umění a čínské stínové divadlo s 800 sedadly, stejně jako prostory o rozloze 1000 m2 pro krátkodobé výstavy. Obrovskou výzvou byl návrh výstavní haly překlenující 30 metrů s konstrukcí, schopnou odolat zemětřesení o velikosti až 8 stupňů Richterovy stupnice. Části budovy jsou navíc nad tunely podzemní dráhy. Řešením byla rigidní ocelová mříž, tvořící skořepinu konstrukce.

Budova stojí na západní straně náměstí Tian Fu - nového centra Čcheng-tu. V odpovídajícím měřítku a proporcích se prezentuje východní fasádou, aby pojala obrovský rozsah tohoto nového náměstí a vytvořila s ním pevný formální vztah využitím prostého uzavřeného přímočarého profilu. Budova tento vztah k monumentálnímu veřejnému prostranství posiluje rozšířením vnitřní promenády ​​veřejných foyerů a průchodů za celou zahalenou fasádou.

Ta také obklopuje nový uzavřený veřejný prostor – monumentální bránu, procházející budovou. Zde se mohou setkávat lidé, pořádat kulturní akce a dokonce i místní pouliční trh se tak rozšiřuje až na náměstí. Vytváří také důležitou vazbu mezi hlavním náměstím a mešitou na C16 Huang Cheng, nejvýznamnější v jihozápadní Číně.

Krytina fasády a střechy působí jako jeden homogenní materiál - zlatá slitina mědi.

PRECIZNÍ POVRCH MĚDĚNÉ SLITINY

Dlouhý úzký pozemek je využit tak, aby díky východní stěně poskytl všem veřejným prostorám dramatický vztah s novým náměstím. Zbývající tři fasády uzavírají rozsáhlé hermetické výstavní síně a tvoří ve městě obří řemeslný artefakt, zahalený drahým povrchem měděné slitiny, pečlivě profilované tak, aby si hrála se světlem, stínem a strukturou a přitom vyhověla všem technickým požadavkům na ventilační průduchy. Kromě východní fasády je tato krytina „přizvednuta“, aby odhalila zasklení na úrovni ulice a umožnila tak intimnější lidský rozměr a vztah k interiéru.

Krytina fasád a střechy je pojata jako jeden homogenní materiál – zlatá měděná slitina, která si dlouhodobě zachovává svou barvu – ale je navržena tak, aby modulace a záhyby oživovaly celkovou plochu. To je realizováno mozaikováním profilu krytiny a uspořádáním plných a děrovaných panelů podle funkčních požadavků interiéru.

Plné panely v závislosti na své orientaci zachycují sluneční paprsky a děrované panely jsou umístěné tam, kde jsou stavební otvory nebo kde je nutná ventilace mechanických zařízení. Východní plocha je současně chráněna děrovanou krytinou z měděné slitiny na fasádních napnutých lanech, koordinovanou se sklopnou geometrií tak, aby se maximalizovaly výhledy na náměstí. To také zajišťuje stínění interiéru před drsnými paprsky východního slunce a přizpůsobuje úrovně vstupních prostor mezi vnější záři a tlumeným prostředím výstavních hal.

Share: 

Budova

Stát: 
China P.Rep.
PSČ: 
610014
Město: 
Chengdu
Ulice: 
Tianfu Square
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Fasády/Panely
Střechy
Zastínění
Průhledná konstrukce
Typ budovy: 
Kulturní
Použitá měď: 
Zlatá slitina (Cu-Al)
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Sutherland Hussey Harris
Adresa, popis: 
99 Giles Street / Edinburgh / EH6 6BZ in collaboration with Pansolution International Design Co.

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat