Domů » Reference » Měděný dům v Lucembursku
Reference

Měděný dům v Lucembursku

team31 architecture office (Folmer/Rodesch/Weyland)/(www.team31.lu)

Transformace domu v malé vesnici na severu Lucemburska.

TMajitelé tohoto stavení z 19. století se rozhodli, že zde zůstanou na penzi. Dům v původním stavu měl půvab starého venkovského stavení, ale nenabízel požadovaný komfort hlavního bydlení. Sousedící stodola byla používána jako garáž a kůlna. Záměrem bylo přeměnit tento ohromný prázdný prostor v nový obývací pokoj s kuchyní, přičemž se ve stávajícím stavení mělo změnit co nejméně.

Nezbytné změny:

- Stavení má velmi malá okna s nezajímavými výhledy na sousední budovy, střechy a ulice. Majitelé chtěli vidět svůj pozemek, zahrady a krajinu.

- Stávající schody ve stavení byly úzké, příliš příkré a vypadaly nebezpečně. Proto padlo rozhodnutí nahradit je širším a méně strmým schodištěm, poskytujícím bezpečí i pohodlí.

- Protože stavení má sloužit starším lidem, kteří zde chtějí strávit zbytek svého života, bylo logické navrhnout stavební uspořádání tak, aby bylo připraveno na možné budoucí omezení mobility. Ve výsledku bylo nutné umístit kuchyň, obývací pokoj, pracovnu, hygienická zařízení a ložnice do přízemí budovy, při současném zachování možnosti druhého nezávislého obývacího prostoru ve stavení.

- Architektonické hledisko vyžadovalo jasně definovat nové části budovy a původní stavení z 19. století. Majitelé si přáli zachovat autenticitu existujícího stavení, pravděpodobně postaveného mezi léty 1805 a 1820.

Odpověď architektů a návrháře interiéru

Analýza požadavků majitelů rychle odhalila, že stodola není dost velká, aby se do ní vešel nový obývací pokoj i kuchyň. Navíc na fasádě nebylo ani dost oken, která by do obývacího pokoje propustila dostatek světla a také nenabízela požadovaný výhled na krajinu a pozemek. Bylo tedy zřejmé, že je nutná přístavba.

V souladu s přáním majitelů představuje podoba nové stavby kontrast mezi naším způsobem života a způsobem, jak se žilo asi před 200 léty.

Staré a nové je vzájemně propojeno, ale přesto nabízí efekt kontrastu. Přechod od starého k novému není založen na jediné přesné hranici, ale naopak na efektech průhlednosti a výhledech ze starého na nové a naopak. Nová, opravdu velká skleněná plocha oken otevírá výhledy do dvora a zahrady za domem. Staré stavení si (téměř) podrželo svůj původní stav, se svou dispozicí s malými pokoji, nízkými stropy, viditelnými trámy a se starými kamennými a parketovými podlahami. Fasády a střechy nové přístavby jsou vyrobeny z mědi, současně rustikální i moderní a s vizuálním vzhledem, souznějícím s venkovským stylem severní části země. 

Share: 

Budova

Postaveno: 
2011
Stát: 
Lucembursko
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády/Fascia
Střechy
Typ budovy: 
Obytný dům
Použitá měď: 
Klasická

Architekt

Jméno, kancelář: 
team31 architecture office (Folmer/Rodesch/Weyland)/(www.team31.lu)
Adresa, popis: 
31, rue d’Oradour L-2266 Luxembourg

Dodavatel mědi

Titul: 
KALBFUSS GMBH

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat