Domů » Reference » Maggie Center - pokrývání budov mědí jako symbolický faktor
Reference

Maggie Center - pokrývání budov mědí jako symbolický faktor

Page \ Park Architects

Inverness, na východní výspě Skotské vysočiny, je domovem pečovatelského centra pro pacienty s rakovinou. Nosnou myšlenkou zde byl právě design. Architekti museli pracovat s ohledem na specifické problémy, kterým čelí pacienti a jejich rodiny během jejich svízelného životního období a promítnout přírodní a psychologické motivy do návrhů pokojů, formálních prvků a do pečlivého výběru materiálů. Osobitý koncept designu se odráží i na opláštění celé budovy, tedy střechy i fasády různými povrchy měděných plechů značky TECU®.

Onkologické centrum Maggie’s Highlands Cancer Caring Centre v Invernessu je čtvrté centrum svého typu, které bylo zbudováno, a plánuje se rozmístění dalších sedmi center po celém území Spojeného království. Myšlenka zbudování pečovatelských center s novou tváří pochází od člověka, jehož jméno projekt nese - Maggie Keswick Jencksové, která trpěla rakovinou a měla příležitost ocenit výhody i nevýhody institucionální péče tak říkajíc z první ruky. Po této zkušenosti se rozhodla založit po celé zemi co nejvíce klinik, kde by se pacienti, jejich rodiny a přátelé i pečovatelský personál mohli co nejobšírněji poradit o nastalé životní situaci, naučit se žít s nemocí a najít osobní možnosti, jak se s takovouto situací nejlépe vyrovnat. Již v zárodku tohoto projektu byla Maggie Keswick Jencksová i její manžel, uznávaný zahradní architekt Charles Jencks, přesvědčeni o nezaměnitelné úloze osobitého konceptu návrhu. Spíše než na atmosféru lékařské kliniky vsadili na domáckost skloubenou s praktičností terapeutického prostředí, se světlými příjemnými interiéry a s exteriéry, které budou nejen funkční, ale i stimulující pro pacienty a ze kterých bude čišet optimismus.

Nadace Maggie’s Cancer Caring Centres Trust je ve Spojeném království v současné době jednou z nejúspěšnějších organizací pomáhajících nemocným rakovinou. První centrum bylo otevřeno v Edimburgu roku 1996 a vytvořil jej architekt Richard Murphy; v Dundee byl realizován návrh Franka Henryho. Třetí centrum nadace Maggie v Glasgow budovala firma Page & Park Architects, a těm bylo svěřeno i nové centrum v Invernessu.

Ve spolupráci s Charlesem Jencksem vybudovali architekti dílo harmonizující přírodní složku zahradní architektury se stavební částí. Použité stavební materiály zde působí v ostrém kontrastu s výraznými prvky zahrady – dvě zatravněné vyvýšeniny obtočené spirálovitě chodníčky vedoucími vzhůru. Stejný motiv je vyobrazen na fasádě prostřednictvím zeleně patinovaného měděného plechu značky TECU®. Zdi budovy se odklánějí od svislé osy o 10° a zavinují se, čímž vytvářejí spirálovitý tvar. K dosažení dojmu konsistence spirálovitých vzorů bylo oplechování fasády zavedeno podél vchodové části dovnitř, což rozrušuje hranici chápání hranice mezi vnitřním a zahradním prostředím. Horní a spodní hrana fasády představuje kontrast, a zároveň harmonický přechod na zelený předpatinovaný měděný plech: střecha i sokl budovy jsou také oplechovány mědí značky TECU®, tentokrát matově hnědou oxidovanou verzí pod obchodním názvem TECU® Oxid. Odvětraný systém stojných švů z proužků značky TECU® Oxid je instalován radiálně, což je optimální řešení odpovídající spirálovému profilu tvaru střechy – tím je zajištěna ochrana a odolnost na mnoho dalších desetiletí.

Formální výraz funkcionality stavby byl podpořen dalším strukturním prvkem: Oplechovaný plot TECU® Patina vystupuje z fasády prakticky v pravém úhlu a pokračuje dlouhou zákrutou, čímž evokuje pocit sounáležitosti se zahradou a nenahraditelnost v rámci vnitřního celku.

Tímto způsobem mají návštěvníci centra možnost dýchat čerstvý vzduch a vzdálit se poněkud od činností uvnitř centra a zároveň být pod dohledem odborníků. Zahrada je logickým pokračováním interiéru a při její realizaci bylo pečlivě přihlíženo na měnící se emocionální potřeby pacientů, kdy se přechází od otevřených k intimním úsekům a je tak možno poskytnout v různých fázích léčby pacientů velmi účinnou péči.

Podle architektů metafori

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centre
Postaveno: 
2004
Stát: 
Spojené království
PSČ: 
IV2 3UJ
Město: 
Inverness, Scotland
Ulice: 
Raigmore Hospital

Kategorie

Užití: 
Fasády
Interiér
Typ budovy: 
Zdravotní a sociální péče
Použitá měď: 
Předoxidovaná
Předpatinovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Page \ Park Architects
Adresa, popis: 
The Italian Centre 49 Cochrane Street Glasgow, G1 1HL

Dodavatel mědi

Titul: 
W.B. Watson Ltd.

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat