Domů » Reference » Kunszt Wodny, Gdaňsk
Reference

Kunszt Wodny, Gdaňsk

Tomasz Rochna

Kunszt Wodny (Vodárna) je součástí komplexu Forum Gdaňsk – moderního městského prostoru, otevřeného pro obyvatele i turisty, a reagujícího na jejich potřeby.

URBANISMUS A ARCHITEKTURA

Klíčové předpoklady, které se podílely na hledání formy Vodárny, byly připraveny již ve fázi architektonické soutěže:

  • prostorová podřízenost s respektem k Hlavnímu městu,
  • maximalizace expozice Hlavního města z oblasti projektu,
  • respektování hlavní funkční osy Královské cesty,
  • obnovit povědomí místní veřejnosti o kanálu Radunia a potvrdit jeho význam,
  • respektovat stávající rostlou zeleň „zveřejněním“ trasy kanálu Radunia jako cesty, spojující náměstí Polských Skautů (Skwer Harcerzy Polskich) přes nové náměstí Senného Trhu (Targ Sienny) s Fórem Gdaňsk,
  • jednoznačnost a rozmanitost architektonických forem.

Hlavní myšlenkou našeho konceptu bylo orientovat projekt směrem k náměstí a Královské cestě a také směrem ke kanálu, jako spřátelené složce, která utváří interiér přivedením vody do budovy. Vodárna a Forum Gdaňsk ustavují průčelí nově vytvořeného náměstí, které uzavírá osu Královské cesty. Otevřený prostor směrem k Novému městu činí z náměstí výjimečné místo. Jsme rádi, že se hemží životem a naše budova náměstí uzavírá jedním z průčelí.

Projekt – rozsáhlý, pokud jde o plány Vodárny a jejích propojení, jak vnějších, tak vnitřních – nás přinutil vybudovat částečné vertikální rozšíření nad kanálem Radunia, s co největší mírou respektu ke kanálu a jeho východnímu břehu a v souladu s územním rozvojovým plánem, umožňujícím tento typ budovy. Výsledkem těchto aktivit byl vznik atraktivního prostoru, přesahujícího kanál, odkud si můžete plně vychutnat historické stavby podél kanálu Radunia.

Na vstupní straně jsou fasády budov vybaveny rozsáhlým zasklením, otevírajícím budovu směrem k náměstí i ose Královské cesty a vytvářejícím dojem transparentnosti.

Opláštění budovy měděným plechem je pokusem o navázání dialogu se zástavbou Hlavního města. Při pohledu z náměstí před hlavním vchodem na panorama Gdaňsku si můžete všimnout, že barva měděného plechu budovy se velmi podobá hnědému odstínu kostela sv. Marie. Na opláštění použitý předoxidovaný měděný plech již v přirozeném procesu zvětrávání nemění svou hnědou barvu na zelenkavou patinu.

FUNKČNÍ OPATŘENÍ

Budova Vodárny bude sídlem Městského Kulturního Institutu. Funkce budovy je založena na hale výšky dvou pater, nacházející se u jižního průčelí; umožňuje přístup ke většině funkcí a do foyer, umístěného podél kanálu a vedoucího do divadelně-koncertního sálu. Toto uspořádání téměř jedna ku jedné kopíruje vnější strukturu, tj. křížení os Královské cesty a kanálu Radunia.

Vzhledem k minimální výšce prostorů nebo jejich komplexů, které byly požadovány ve fázi soutěže, byla budova rozdělena na různého počtu podlaží, optimálně využívajícího vnitřního objemu objektu.

Předpokládá se, že nejčastějšími uživateli budou turisté, kteří se budou zajímat o turistické informace, používání internetu a prohlížení modelu. Tyto funkce jsou proto umístěny v nejbližším okolí vchodu. Divadelně-koncertní sál, určený jak pro návštěvníky, tak i obyvatele, se nachází v další části budovy.

Z hlavní haly jsou přístupné: kavárna s příslušenstvím, dílna/pracovna se skladem a obchod/knihkupectví. Z haly v přízemí je vstup do místnosti s modelem a multimediálních místností pro prezentace, konference a školení.

V další části pozemku, na západní straně kanálu, se nacházejí třípodlažní kancelářské prostory. Samostatnou část přízemí zabraly veřejné toalety, přístupné zvenčí.

Vnitřní stěny jsou provedeny v pohledovém betonu, protože mají zásadní význam pro tvarování celkového obrazu objektu. Tento obraz je založen na vzájemných vztazích mezi dvěma materiály, které se liší barvou a strukturou: jemný, třpytivý plášť z měděného plechu a silná betonová konstrukce budovy s odkazem na průmyslový kontext lokality.

VODÁRNA (KUNSZT WODNY)

Vodárna, která je součástí architektonické kompozice, byla navržena jako rám, který vychází z objemu budovy a je podepřen sloupy, postavenými na lávce nad kanálem Radunia, symbolizující starý mechanismus čerpací stanice. Rám je opatřen skleněnou střechou, nad kterou proudí voda dolů směrem k náměstí Polských Skautů a poté přes svislou skleněnou kaskádu k brouzdališti na lávce nad kanálem. Pod rámem, na úrovni prvního patra, je zavěšen ocelový můstek, přes který je přístupný svislý průtok vody a je odtud výhled na panorama Gdaňsku, kanálu a náměstí Polských Skautů.

Vzhledem k poměrně neobvyklému řešení nás výsledný efekt opravdu zajímal. Teprve teď mohu přiznat, že překonal naše očekávání. Pozorování, jak překvapující složkou v prostoru je naše interpretace Vodárny pro procházející lidi, je pro architekta velkou odměnou.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Forum Gdańsk Sp. z o.o.
Postaveno: 
2018
Stát: 
Polsko
PSČ: 
80-806
Město: 
Gdańsk
Ulice: 
Targ Sienny 4
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Typ budovy: 
Kulturní
Použitá měď: 
Předoxidovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Studio Architektoniczne KWADRAT
Adresa, popis: 
Autorzy: Jacek Droszcz, Bazyli Domsta Współpraca autorska: Tomasz Rochna Adres: ul. Balladyny 4, 81-524 Gdynia

Dodavatel mědi

Titul: 
SKANSKA S.A.
Adresa&popis: 
aleja „Solidarności” 173, 00-877 Warszawa

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat