Domů » Reference » Kásná na sto let - i déle
Reference

Kásná na sto let - i déle

„Musí to být solidní”- takový požadavek vznesl náš klient, když nás najal na návrh nové centrály Skelleftea Power. Tato energetická společnost se v roce 2006 rozhodla rozšířit svou kancelářskou budovu o přibližně 10 000 čtverečných metrů kancelářských ploch, a budova nyní stojí. Hlavní vchod má nový originální vzhled, ale zůstal v původní budově, zatímco v nové budově jsou kanceláře, prostory správní rady a provozní středisko pro dálkové řízení elektráren společnosti rozesetých po celé zemi.

Plány budovy vycházely z komplexní perspektivy, kdy je zákazník také nájemníkem i správcem.Využili jsme proto řešení a systémy optimalizující náklady životního cyklu, se zohledněním funkčnosti, požadavků na údržbu i provozní náklady. Propracovaný a masivní styl budovy vyjadřuje ambice zadavatele být pevnou součástí místní komunity a současně umožnil dosáhnout velmi nízké spotřeby energie.
Masivní stavba a výrazná tektonika fasády vycházejí ze skvělého trojrozměrného členění. Vzhled budovy navazuje na klasický racionální design. Naším cílem bylo vytvořit budovu, kterou uživatelé mohou přizpůsobit svým měnícím se potřebám a chutím - a která současně posiluje společnou identitu.
Budova je navržena jako společný prostor, který se v rámci možností modulárního systému přizpůsobuje okolnímu městskému panoramatu. Jedenáct podlaží vysoká část je obrácena k západní části města, její skromné umístění vytváří odstup od původní budovy. Na východě směřuje dolní část budovy do vnitrobloku areálu a betonový spodek budovy vyrovnává výškové rozdíly suterénem.
Vnější povrch budovy tvoří splet´měděných kazet, která sceluje celou fasádu a dodává budově solidní vhled. Již nyní si dokážeme představit, jak krásně bude měděná fasáda stárnout, někdy to silně závisí na výšce a poloze konkrétních měděných kazet. Některá místa již jsou nazelenalá, jinde oxidace mědi sotva začíná. Větší plochy tmavnou rychleji, což přesně podle našeho záměru posiluje vzhled budovy.
Vnější stěny neobsahují žádný organický materiál a jsou tvořeny základem, pohledovým betonem, ocelovými traverzami s izolací za vláknito-belonovými deskami a fasádou složenou z kazet. Fasádu tvoří 1,25 mm silné měděné plechy se skrytým upevněním na dvou vrstvách traverz z nerez oceli. Na fasádě je 9 000 kazet a ve formě kazet jsou i římsy, mřížky a základové napojení. Okna v hliníkových rámech jsou zapuštěna do poloviny tloušt´ky stěny, což spolu s měděnými kazetami a vnitřním obkladem rámů březovým dřevem přiznává tloušt´ku vnějších stěn.
Vnitřní koncepce budovy je budova=město. Atrium se schodištěm procházejícím celou budovou a společnými kavárnami představují veřejný prostor, do něhož vedou široké chodby. Díky tomuto univerzálnímu řešení si mohou jednotliví uživatelé sami dotvořit a dekorovat své prostory a převzít vlastnictví své části budovy, aniž by byl rozbit celek. Propracovaný interiér budovy představuje intimní kvalitu danou především blízkostí fasády, přirozeným osvětlením a výhledem do mnoha stran. I když fasáda zvenku působí masivně, zevnitř je vnímána spíše jako zasklená veranda, která díky zapuštěným oknům přináší světlo zvenku až do nejvnitřnějších částí budovy.
Nosný rám a schodišťové šachty byly na místě odlity z betonu. Tato široká škála materiálů, březové dřevo, nerez ocel a měděné detaily, přímo vyzařuje kvalitu a trvanlivost. Speciálně navržené konzolové lampy s měděnými stínítky vyrobila stejná továrna na měď, která instalovala i fasádní panely. Kliky vchodových dveří v kombinaci masivní mědi s nerezovými doplňky budou krásně stárnout právě použiváním.
V atriu budovy visí monumentální a přitom vznosně lehké dílo realizované společností GA ve spolupráci s kovářem Thomasem Hydlingem. Představuje model architektury budovy. Vyjadřuje všechny rozměry trojrozměrné konstrukce, se všemi liniemi a úrovněmi propojenými s dveřmi, okny, vodorovnými a svislými nosníky. Bylo použito 625 metrů měděné trubičky o průměru 2,9 mm, spojených 735 tvrdě pájenými křízeními z měděné trubičky 4 mm.
Masivní a solidní materiály použité v opakující se mřížce lze studovat a analyzovat - vidět je vše, okenní rámy, měděné kazety, betonové prvky atd., to vše, z hlediska stavby i tektoniky. Tato volba materiálů umožnila volit i náročné řemeslné a velmi přesné zpracování výroby a montáže.
Naše architektura je založena spíše na tektonice než prostorových úvahách. Naše projekty nezávisle na měřítku chtějí viditelně přiznat konstrukci fasády a uspořádání prostor, totéž platí pro plánování a návrh detailů. Jsme přesvědčeni, že rozumně navržené společné prostory vedou ke komplexním a zajímavým propojením. Naše kancelář nyní pracuje na projektech založených hlavně na recyklovaném dřevu, mědi, mosazi, mramoru a betonu.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Skellefteå Kraf AB
Postaveno: 
2008
Stát: 
Švédsko
Město: 
Skellefteå
Ulice: 
Kanalgatan 71
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Okno
Typ budovy: 
Kancelářské budovy
Použitá měď: 
Klasická
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
General Architecture Sweden AB
Adresa, popis: 
Josef Eder, architekt, SAR/MSAOlof Grip, architekt, MSAJohn Billberg, architekt, SAR/MSAFabian Blücher, architekt, SAR/MSAErik Persson, architekt, MSA

Evropská soutěž

Sezona: 
2011

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat