Domů » Reference » Jižní pavilon (noční stanice) centrálního nádraží ve Wroclawi
Reference

Jižní pavilon (noční stanice) centrálního nádraží ve Wroclawi

PCPM

Jako součást renovace historické centrální železniční stanice byla novému jižnímu pavilonu svěřena funkce noční stanice. Dvoupodlažní budova stojí na ose výstupu z hlavní pěší zóny pod tratěmi a nástupišti hlavního nádraží.

Budova slouží jako komunikační centrum a pro dopravu - oba aspekty jsou zdůrazněny formou architektury a jejími detaily. Kapsle pavilonu, proříznutá v přízemí prolamovaným sklem, byla zavěšena jako moderní vagón a protažena směrem k linii zelené střechy s terasou, spojující výstup z tunelu, probíhajícího pod pásem tratí se zastávkami tramvají, s hlavním autobusovým nádražím na jižní straně ulice Sucha.

Noční stanice zahrnuje tři podlaží. V suterénu (pod úrovní ulice) jsou technická záložní zařízení a toalety. V přízemí je hlavní hala s pokladnami a velkým elektronickým panelem, zobrazujícím odjezdové časy vlaků. Nejzajímavější částí budovy je první patro, pěšky přístupné z ulice Sucha, a obsahující noční čekárnu s navazujícími službami. Celý pavilon je vybaven špičkovým monitorovacím systémem a klimatizací. Jednotlivá podlaží jsou spojena výtahy a schodišti. Na střeše byly nainstalovány sluneční kolektory, poskytující energii pro ohřev vody, využívané v budově.
Fasáda budovy byla obložena světle hnědou předoxidovanou mědí (Nordic Brown Light™). Horizontální panely jsou spojeny stojatou drážkou. Světle hnědá barva pavilonu se hodí k nástupištím, ostatním budovám stanic a také k okolnímu prostředí. Cestující získají dojem, že nová budova zde stojí už roky a tvoří nedílnou součást celého komplexu centrálního nádraží.

Původní budova centrálního nádraží byla postavena v letech 1855-1857 při stavbě železniční trati, spojující Wrocław a Poznaň. Wilhelm Grapow ji navrhl v neogotickém slohu. Nádraží bylo kvůli dynamickému růstu města několikrát přebudováno. Získalo novou halu s nástupišti, novou halu služeb pro cestující a pár působivých pomocných budov. Budova byla poničena během obklíčení roku 1945 a opět uvedena do provozu již 20. června, ale stopy poškození byly odstraňovány až do roku 1949. Šedesátá a devadesátá léta byla svědkem rozsáhlejších přestaveb nádraží. V dubnu 2010 byla zahájena komplexní modernizace železniční stanice s úmyslem přizpůsobit ji současným požadavkům a přivést ji zpět k nádheře jedné z nejcharakterističtějších staveb Wrocławi.

Projekt renovace a nové výstavby i urbanistického konceptu zpracovali: Grupa5 Architekci, adresa: Rakowiecka 30, 02-528 Warsaw, www.grupa5.com.pl 

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Polskie Koleje Państwowe SA
Postaveno: 
2011
Stát: 
Polsko
PSČ: 
50-048
Město: 
Wrocław
Ulice: 
Pisudskiego 105
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády/Drážky
Typ budovy: 
Doprava, infrastruktura
Použitá měď: 
Předoxidovaná
Bronz (Cu-Sn)
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Grupa5 Architekci
Adresa, popis: 
ul.Rakowiecka 3002-528 Warszawa 

Dodavatel mědi

Titul: 
General Contractor: Budimex Warszawa
Adresa&popis: 
ul. Stawki 40 01-040 Warszawa Façade Contractor: Metaldach Wrocław

Evropská soutěž

Sezona: 
2013
Popis: 

Co-investor: Wrocław Municipality

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat