Domů » Reference » Gillespie Centre, Clare College, Cambridge, UK
Reference

Gillespie Centre, Clare College, Cambridge, UK

Van Heyningen and Haward Architects

Kolej Clare vyžadoval specializovanou posluchárnu pro 150 osob, zajištění stravování pro členy, společenské místnosti, 34 nových pokojů vhodných jak pro hosty, stejně tak pro studenty, a studentskou prádelnu.

Nová budova byla umístěna na posledním nezastavěném území v centrální oblasti kolejí. Toto místo bylo služebním dvorem v severo-západním rohu Memorial Court, jednoho z řady dvorů, které byly navrženy Giles Gilbert Scottem mezi lety 1924 a 1950.

Rozvojový plán si musel uvědomit důležitost území s přihlédnutím k blízkosti památkově chráněných budov a jejich umístění v rámci chráněného území a zajistit, aby nová budova odpovídala požadavkům územního plánu.

Přeměny funkcí v rámci rozvíjejícího se území vyžadovaly citlivé umístění, aby se minimalizoval jejich vizuální vliv na památkově chráněné budovy a na přilehlý historický park a zahradu, a též k minimalizaci vlivu na dokonale vyvinuté staré stromy.

Specifikace mosazné střechy se zpočátku setkala s negativnímy ohlasy těch, kteří mínili, že sedlové střechy pokryté taškami by byly pro sousední památkově chráněné budovy více příjatelnější. Naše přesvědčení se však prosadilo: navrhovali jsme, že moderní budova by měla mít stejně tak moderní střechu se svislým měděným drážkovým pokrytím stěn.

Barva mědi, zbarvená vlivem počasí, je podobná odstínům sousedních střech, a navíc má zdrženlivé osobní kouzlo, které dokonale uctívá jak sousední budovy, tak i nové.

Pro novou budovu a krajinu byly vybrány další dva zásadní materiály. Cihla, podobné barvy a textury jako mají budovy Gilberta Scotta, je základním materiálem pro křídlo studijního střediska. Směs různě šedých cihel od stejného dodavatele, je použita pro poskytnutí různosti a teplosti.

Obytné křídlo budovy je pokryto neošetřeným cedrovým dřevem, aby vyjádřil jeho domácí charakter, a reagoval na zalesněný cíp na severním okraji lokality. Dřevo se časem zbarví na stříbro-šedý odstín podobný sousednímu zdivu.

Stěna vstupní lodžie a stropní konstrukce je dubová (z dubu s FSC certifikací). Okna do studijního střediska jsou hliníková, a do obytného křídla jsou ze dřeva a hliníku.

Horní fotografie: Will Pryce
Dodavatel mědi: KME UK
Hlavní dodavatel: Haymills

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Clare College, Cambridge
Postaveno: 
2008
Stát: 
Spojené království
Město: 
Cambridge
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Střechy
Typ budovy: 
Kulturní
Vzdělávací
Použitá měď: 
Klasická
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Van Heyningen and Haward Architects
Adresa, popis: 
Burghley Yard 106 Burghley Road London NW5 1AL, UK

Dodavatel mědi

Titul: 
KME UK

Evropská soutěž

Sezona: 
2009

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat