Domů » Reference » Etaget, Stockholm, Švédsko
Reference

Etaget, Stockholm, Švédsko

Architekti Kjellander Sjöberg popisují, jak městské bloky, definované materiálem – mědí, mosazí a třemi druhy cihel – vytvářejí jedinečnou identitu této nové obytné zástavby v centrálním Stockholmu a pevně se pojí s charakterem lokality.

Etaget se nachází na západním Kungsholmenu, což je oblast, která se původně skládala z kanceláří a lehkého průmyslu, avšak v posledních letech se rozvíjela do rozmanité podoby s nárůstem doplňkového podnikání a nového bydlení. Cílem projektu je podpora stávajícího prostředí budovou, která dále rozšiřuje a rozvíjí místní městskou strukturu. Komerční a jiné zajímavé aktivity přidávají ulicím na expresivním městském charakteru a vytváří město uvnitř města.

Architektonický výraz Etagetu odkazuje na tradiční uspořádání, typické ve vnitřním městě Stockholmu: otevřená základna s komerčními prostory, hlavní těleso s bytovými prostory a dozadu odsazené podkroví. Uspořádání budovy reaguje na různé výšky pozemku a okolních budov. Základem projektu je série navršených, vertikálně posunutých kostek. Tím vzniká výrazná celková silueta, která přidává hloubku a jeví se vizuálně nápadně jak z dálky, tak z přilehlé ulice.

VÝRAZNÁ SMĚSICE MATERIÁLŮ

Výrazná směsice materiálů nabízí lehkost a rozmanitost se třemi typy cihlového zdiva, mosaznými a předoxidovanými měděnými plechy – každý z nich vymezuje blok – a výklenkovými terasami, pokrytými dřevem. Mosazné a měděné obložení jsme zvolili jako kontrast a doplněk tří typů cihel. Kovy také odhalují něco z historie lokality jako průmyslové výrobní oblasti. Opravdu, původní stavba na tomto místě měla fasádu z vlnitého plechu.

Měděné nebo mosazné obklady a detaily jsme použili také proto, abychom u této komplexní budovy vyřešili veškeré geometrické a technické výzvy. To zahrnuje i manipulaci s dešťovou vodou a zakrytí spojů mezi prefabrikovanými prvky, stejně jako zábradlí, lemování a další detaily.

ZELENÉ STŘEŠNÍ TERASY

103 bytů je navrženo v jasném „loftovém“ stylu v různých velikostech. Projekt se zaměřuje na ekologický prostor a sociálně-ekologickou dlouhověkost. Vzhledem k husté zástavbě centra města je všechen dostupný prostor optimalizován tak, aby obyvatelům poskytoval odpočinek a pozitivní vjemy. Zelené střešní terasy představují nový přírůstek, obsahující společné i soukromé prostory pro čas venku, kultivaci rostlin a socializaci.

Etaget obdržel řadu ocenění, včetně první ceny „Design S - Swedish Design Awards“ 2018.

Share: 

Budova

Postaveno: 
2018
Stát: 
Švédsko
Město: 
Stockholm
Ulice: 
Västra Kungsholmen
Místo: 

Kategorie

Užití: 
Fasády
Typ budovy: 
Obytný dům
Použitá měď: 
Klasická
Předoxidovaná
Mosaz (Cu-Zn)
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Kjellander Sjöberg

Evropská soutěž

Kategorie: 
Other winner

Find out more

Robert Pintér

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat