Domů » Reference » Centrum pro pokročilé postgraduální vzdělávání (CAFPG) university Minho, Minho, Portugalsko
Reference

Centrum pro pokročilé postgraduální vzdělávání (CAFPG) university Minho, Minho, Portugalsko

PITÁGORAS ARQUITECTOS

Projekt se rozkládá ve staré „Zona de Couros" (zóně kůží) a je k ní připojen uličkami a cestami, sledujícími říčku, jež do této oblasti přinesla koželužský průmysl.

Projekt se rozkládá ve staré „Zona de Couros" (zóně kůží) a je k ní připojen uličkami a cestami, sledujícími říčku, jež do této oblasti přinesla koželužský průmysl. Nyní je "Zona de Couros" charakteristická opuštěnými nebo transformovanými objekty – ale také vzpomínkami, někdy i imaginárními, rozvinutými z historických fragmentů, které do dneška zbyly. Patří mezi ně několik nádrží na loužení kůží, říčka a bohaté dědictví průmyslových objektů s nepopiratelně architektonicky mimořádně zajímavými budovami, které nám poskytují témata k zamyšlení a rozvoji.

 

„Urbanistické souvislosti tohoto projektu paradoxně znamenaly přísné zachovávání hmot původní budovy a také její rekonstrukci, která podle našeho názoru měla být provedena lehkými konstrukčním systémem. Měď se zde – se svými technickými vlastnostmi a charakteristickým stárnutím – stala logickým řešením. Měděný plech opláštění bez napodobování zajišťuje dialog s tradičními materiály lokality.“

Fernando de Sá

 

Nadbytečná továrna našeho projektu byla souborem staveb, uspořádaných kolem velkého nádvoří. Budova CAFPG má nyní v přízemí obývací prostory, učebny a administrativní prostory. V prvním patře jsou kanceláře, laboratoře a společenské místnosti – ale také knihovna, napojená na společenské prostory. Pohyb budovou má nepravidelnou geometrii, poskytující prostor „živým laboratořím" pro prezentaci současných vědeckých projektů.

V návrhu jsme se vyhnuli rigidnímu přístupu k zásahům a realizaci, namísto toho jsme uplatnili pragmatickou a detailní reakci na každý problém předloženého projektu. Paradoxně jsme přijali základní princip zachování objemů původní budovy jako základu zachování její paměti. Vnější materiály – dřevo a žula – spolu s lehkou konstrukcí horního patra, krytou mědí, reflektují „Zona de Couros". V kontrastu k tomu využívá kompletní rekonstrukce interiérů moderní designový jazyk a moderní povrchové úpravy.

 

Share: 

Budova

Postaveno: 
2013
Stát: 
Portugálie
Město: 
Guimarães

Kategorie

Užití: 
Fasády/Fascia
Typ budovy: 
Vzdělávací
Použitá měď: 
Klasická
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
PITÁGORAS ARQUITECTOS
Adresa, popis: 
 Rua João Oliveira Salgado -5c4810-015 GuimarãesPortugalTelf./Phone +351 253 419523Pi.arquitectos@pitagoras.pt  

Evropská soutěž

Sezona: 
2013

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat