Domů » Reference » Budova Celnice CK9
Reference

Budova Celnice CK9

Topi Tuominen, arkitekt, SAFA

Přeměna stávajícího přístavu na ostrově Katajanokka v centru Helsinek na přístav pro cestující ve stylu sedmdesátých let. Současně byla starší zástayba ve stylu secese doplněna novou zástavbou s fasádami z režného zdiva; původní zástavba byla ze začátku dvacátého století. V roce 2008 byl přístav pro cestující rozšířen o malý celní pavilón. Povrch ze dvou kovů je vizuálně zajimavý ze strany města i ze strany moře. Klasický barevný kontrast zelené mědi a červeného zdiva dobře ladí s městským panoramatem. Nové využití materiálů a celkový způsob stavby představují nejvyšsí kvalitu.

Při dokončení nové trajektové lodě pro převoz cestujících mezi Helsinkami a Tallinem a s novými plány na lodní spojení Helsinek s Petrohradem se aktuálním tématem stala náhrada staré budovy celnice s lehkou konstrukcí novou stálou budovou. Architektonický návrh nové budovy začal v březnu 2007. Budovu bylo nutno navrhnout a postavit rychle, byla dokončena v únoru 2008.

Vysoká část budovy obsahuje halu pro prohlídky vozidel a strojovnu ventilace. Nižší část obsahuje prostory služeb zákazníkům, celních kontrol a pomocné provozy. V budově sídlí i podniky nesouvisející s celnicí, napřiklad obchod se suvenýry a hygienické zázemí pro řidiče vozidel čekajících na nalodění. Celková podlahová plocha je asi 280 m2.
Poloha budovy byla dána plánovanou přeložkou komunikací, kterou v době projektu prováděla přístavní správa. Uspořádání dopravy rovněž ovlivnilo půdorys budovy na dlouhé a úzké parcele. Oblast mola vyžívají zámořské parníky, které v létě připlouvají do Helsinek.

Budova má ocelovou kostru. Vyšší část budovy a přístřešky jsou kryty perforovanými měděnými plechy se zelenou patinou. Stěny přístřešků jsou oboustranně kryty plechy s 50% propustností. Při pohledu z pevniny se přes ně blýská moře a díky dvojité stěně vzniká dojem „živého" materiálu, když kolem stěny projíždíte.
Nízká část je obložena panely v přírodní barvě hliníku. Plechy jsou upevněny velkými „nýty" a ve svislém směru přesahují, podobně jako u boků starých lodí. Vnější stěny mají pod obkladem prefabrikovanou konstrukci plech-vIna-plech.

Kromě základové desky a soklů je jediným betonovým prvkem stayby zástěna před dlouhou fasádou na straně pevniny. Umělec Pertti Kukkonen tuto stěnu obarvil pomocí vlastní metody barvení betonové směsi založené na oxidacl mědi.

V souladu s původním programem byla budova realizována z prefabrikovaných buněk a to ovlivnilo i volbu materiálu. S ohledem na časový plán výstavby a kapacitní problémy výrobních závodů bylo rozhodnuto o konstrukci na místě. To nijak neovlivnilo volby kovových materialů pro fasádu. Lehká konstrukce je přirozeným řešením pro budovy určené k obsluze lodního provozu a dalším operacím v přístavu. Budova také pěkně kontrastuje s těžkými cihelnými bloky na ostrově Katajanokka.

Perforovaný měděný plech odtažený pomocí konzol o 20 cm od obvodových stěn byl vybrán pro odlehčení vysoké části budovy. Každý plech byl ve výrobě ručně patinován, což oživilo povrch fasády. Konečná patina vznikne postupem času samovolně.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Helsinki havn
Postaveno: 
2008
Stát: 
Finsko
Město: 
Helsinki
Ulice: 
Katajanokka

Kategorie

Užití: 
Fasády
Průhledná konstrukce
Použitá měď: 
Předpatinovaná

Architekt

Jméno, kancelář: 
Archivolta Oy, Topi Tuominen, arkitekt, SAFA

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat