Domů » Reference » Alpská vila v italském Lumezzane
Reference

Alpská vila v italském Lumezzane

arch. Camillo Botticini

Dům z mědi a dřeva ve tvaru „C“, zařezávající se do úbočí zelené hory, nabízí jedinečné ubytování. Rozvržení prostoru umožňuje průchod celou budovou se třemi definovanými prostory.

Dům stojí na mýtině mezi stromy, na strmém svahu blízko „Passo del Cavallo“, 700 metrů nad mořem poblíž silnice, spojující údolí Trompia a Sabbia. Krajina se vyznačuje údolím, otevřeným k jihu a zarámovaným zelenými horami s vrcholy dolomitických skal na severu.

Jsme stále v blízkosti městského ruchu, ale zároveň daleko, kde vůně horských bylin a pastviny ovcí navozují dojem, že se zastavil čas; a tím je určena základní podmínka stavby: primární vztah mezi umělým zásahem a přírodou.

Stavební materiály odrážejí vztah mezi zemí a krajinou: země poskytuje projektu „kořeny“ ve svahu severní části pozemku, takže dům se jakoby zařezává do hory a krajina poskytuje „svobodu“ výhledu na jih převisem, kterým dům vystupuje směrem do údolí.

Severní dvůr, otevřený směrem k hoře, umožňuje divákovi pohled na profil dolomitových skalních vrcholů 1200 m nad mořem a pokračuje strmou zelenou plochou, prakticky uzavírající čtvrtou stranu domu. Velké, rozšiřující se okno na jihu je prostředníkem mezi interiérem a krajinou. Světlo, přicházející od jihu, přivádí arkýř k severní terase.

Lehkost, integrace s pozemkem, otevřenost bez exhibicionismu a současná nabídka soukromí, propojení základního principu síly země a vnitřní organizace prostoru, to vše vytváří představu „domova“, kterou nabízí moderní dům, sladěný s pozemkem. Jsou to prvky, tvořící soubor „harmonie a napětí“, hledající architektonickou podobu tvar se silným výrazem intenzity, ale zároveň podobu „rovnováhy a ukotvení“ v použití přírodních materiálů, jako je oxidovaná měď a dřevo.

Dům má nepravidelný půdorys tvaru „C“, s terasou s výhledem na čtvrtou stranu – na zelenou horskou pláň – rámující strukturu ploch stavby domu, tvořící tři tělesa s variabilní výškou, rostoucí od severozápadu, kde hmota mizí ve spojení se zemí. První těleso má tři ložnice, dvě mají společně s koupelnou okna na terasu, zatímco třetí ložnice se jako hlavní ložnice s vlastní koupelnou otevírá směrem k mýtině na západě. Druhé těleso na jihu, s výškou mezi 3,50 a 4,50 metru, má obývací pokoj, otevřený prostor, vložený mezi terasou a krajinou. Jeho uzavřená strana je charakterizována krbem a končí jižním oknem stejné velikosti.

Obývací pokoj pokračuje do jídelny s dvojitou výškou propojeného prostoru, vyznačujícího se strukturovaným obložením z trojúhelníkových ploch, v nichž je kontinuální systém osvětlení. V nejvyšší části stavby je podkroví, pod nímž je kuchyňská linka, otevřená směrem k terase, zatímco nad ní je prostor pro studium. Vzniká tak integrovaná oblast pohybu, otevřená navenek a zároveň chráněná, téměř uzavřená na východní a západní straně.

Důležité jsou úrovně přístupu. Hlavní, překrytá třímetrovým převisem, se nachází v jihovýchodním směru. Za vstupem je rampa, rovnoběžná s hlavní místností s krbem. Nachází se zde schodiště, vedoucí na podlaží jídelny a pak do mezipatra, kde se střešní okno otevírá k severní obloze.

Přístup od silnice je dvojí. Příjezdová cesta s krytou rampou, vedoucí vozy podzemím, je o úroveň níže pod podlažím hlavního přístupu. Pěší přístup vede po vysunutém lineárním ocelovém schodišti, vedoucím od kryté plochy u silnice k úrovni vstupu do domu.

Garáž spojuje s obývacím prostorem výtah. Technické a servisní prostory se nacházejí v suterénu. Dům vypadá, že patří do krajiny, nejsou zde žádné „nepřírodní“ prvky kromě vysunutého schodiště, prořezávajícího travnatý svah. Dům má geotermální systém tepelného čerpadla a ventilované stěny, vytvářející přirozené větrání i přes silné stěny (65 cm), které chrání proti chladu i teplu (italské energetické hodnocení je vyšší než "A"), pomáhají vytvořit dům s velmi nízkými náklady na vytápění, s téměř nulovou spotřebou paliva a bez emisí.

Chtěli jsme dům, šetrný k životnímu prostředí a vybrali jsme proto vhodné stavební materiály a izolace, zajišťující udržitelný domov v rovnováze s krajinou. Zeleň luk a stromoví rámuje vnější plášť z vlnité oxidované mědi a dřeva Accoya (patentovaným způsobem ošetřené dřevo z Nového Zélandu), to jsou spolu s trojitým zasklením jediné umělé prvky v kontrapunktu k přírodě.

Měď na ventilované stěně je modulována mírným plisováním, rozkmitávajícím světlo na nereflexním povrchu. Dřevo z „velkého rozevření“ odráží světlo, které se láme od jihu. Podlaha terasy je ze dřeva iroko a velká okna, integrovaná do měděného pláště, definují prostor, který je umocněn zeleným javorem, přinášejícím kus přírody; to jsou materiály centra, kolem kterého se dům orientuje.

Podlahy uvnitř jsou z vyrobeny ze syntetické pryskyřice pískové barvy, stěny jsou z obíleného sádrokartonu a podhledy mají zapuštěné osvětlení; skleněné zábradlí a okenní rámy z lakovaného železa mají za cíl povznést prostor i jeho kontinuitu a posílit integraci s tímto místem.

Share: 

Budova

Vlastník budovy: 
Private
Postaveno: 
2014
Stát: 
Itálie
PSČ: 
25065
Město: 
Lumezzane (BS)

Kategorie

Užití: 
Fasády
Střechy
Typ budovy: 
Obytný dům
Použitá měď: 
Předoxidovaná
Reality: 
Nové

Architekt

Jméno, kancelář: 
Camillo Botticini
Adresa, popis: 
CBA- Camillo Botticini Architetto via Saleri 18 25135 Brescia

Evropská soutěž

Sezona: 
2015
Kategorie: 
Užší seznam

Dalším používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookie. Více informací najdete na tomto odkazu.

Akceptovat