Jewish Centre Munich, Germany

Jewish Centre Munich, Germany

Our competition concept was the idea of a natural integration of the Jewish Centre into the structure of the city through public space. Its public nature and openness can be experienced in a succession of square, paths and passage-ways between the buildings and in their neighbourhood.

Community Centre, the chief synagogue and the Jewish Museum of the City of Munich are a balanced ensemble, in their own autonomy formulated and across their spaces correlated. The synagogue, as the main building, is oriented towards east and stays free in the public space, with a closed stone base and a filigree glass steel construction rising from its centre.

While the base reminds metaphorically of the temple Salomons, staying symbolically for the constancy, as a portative shell surrounding the prayers room, the metal mesh, glass and the construction network of the lantern relates to the filigree, portative 'Stiftszelt' and the construction disbands in the transcendency the light. The lantern that offers views of the heavens has a dual effect. During the day light floods into the synagogue, filtered by the bronze, in the evening and the night the cube becomes an illuminated element.

Written by: 
Wandel Hoefer Lorch Architekten
Owner: 
Israelite Religious Community Munch and Upper Bavaria
Completion date: 
2006
Country: 
Germany
Zip code: 
80331
City: 
Munich
Street: 
St.-Jakobs-Platz 16
Location: 
Applications: 
Facades
Facades/panels
Transparent structures
Type of building: 
Churches, religious
Public square, park
Cultural
Copper used: 
Bronze
Estate: 
New
Season: 
2007
Categories: 
  • ShortlistedWinner
Title: 
Wandel Hoefer Lorch Architekten
Address & description: 

Dolomitenweg 19 Saarbrucken 19 Germany 66119

Share