Sajtóközlemények

A 15. Európai Réz az Építészetben Díj eredményhirdetése

A 15. Európai Réz az építészetben díj győzteseit a szeptember 27.-én megtartott átadó ünnepség keretében hirdették ki Brüsszelben. A már hagyománnyá vált magas színvonal mellett az eddigi legnagyobb számú részvétellel, 66 pályázóból álló mezőny versenyzett, mind az európai kortárs építészet legjavából. A réz vitathatatlan befolyását a modern építészetben felismertető projektek az Európai díj rovatban is bemutatásra kerültek.

A hét rövidlistás pályamű közül győztesnek kikiáltott Szent Lőrinc templomot az Avanto Arkkitehdit tervezte, a finnországi Vantaa városa számára. A temetői kápolna figyelembe veszi a temetkezők érzelmi igényeit és lehetővé teszi a temetések gyakorlati megvalósítását. A környező épületeken is előforduló anyagokat vonultatja fel, teteje előpatinázott rézlemezekkel borított, csakúgy, mint a régi templomé. A mennyezetek borítását perforált, eltávolítható rézlemez kazetták adják. A temető felé néző üvegfalakat patinázott rézháló vonja be, és mint szentélyrekesztő fal választja el a belsőt a külső tértől. A zsűri kimagaslóan nagyszerűnek ítélte az atmoszférát meghatározó tér, fény és anyag kollázst. A réz egyedülállóan idézi meg a megnyugtató természetfelettit, a nagyon komoly, de nem kevésbé felemelő halálhoz és elváláshoz kapcsolódó rítusokat.

Diane Heirend & Philippe Schmit építészek teljes valójában modern beavatkozása a luxemburgi művészeti múzeumnak helyet adó Villa Vauban épületénél kivívta a zsűri kiemelt dicséretét. A kritikusokat lenyűgözte, hogy miközben a bővítés szembeötlően mai, érzékeny ellenpontja is a meglévő történelmi épületnek, és a park látványának. A finoman perforált sárgaréz panelekkel ölelt épületrész éjjel feloldódni látszik, az átlátszatlan felület parázsló, lepellel borított élményhomlokzattá válik.

További dicséretben részesült két alkotás. A Fritsch und Schlüter Architekten családi háza a németországi Seeheimben a sátortetős külvárosi villa archetípusa absztrakt formába öntve. Nyilvánvaló szaktudásról tesz bizonyságot az, ahogyan az előoxidált réz panelek elegáns, sima páncélként borítják a külső felületeket. A bírálókat szintén lenyűgözte az anyagok kreatív alkalmazása a Make által tervezett londoni weymouth utcai lakóépületen. A sárgaréz burkolat az erkélyeket keretező áttört elemekkel különösen vonzó, megszűrik a fényt és fodrozódó árnyékot vetnek a lakások belső terében.

Végezetül a Studio Weave alkotásának, Freya tóparti menedékházának a zsűri különdíját ítélték. Az Egyesült Királyság Northamberland régiójában épült, aranyszínű rézötvözettel borított ékszerdoboz egy népmese allegóriája.

Az idei év bíráló bizottságában négy építész foglalt helyet, akik a korábbi években a nevezettek között szerepeltek. Az Einar Jarmund, Patrick Genard, Pia Salin és Keith Williams által alkotott zsűri elnökének posztját az Architectural Review szerzője, Catherine Slessor töltötte be. További információk és képek a rövidlistára került, illetve mind a 66 pályázatról az Európai díj rovatban megtekinthetők.

A közzétételhez szükséges nagyfelbontású képek letölthetők (a fotókreditekkel együtt):

http://www.copperinfo.co.uk/arch/copper-awards/hi-res-images-15.shtml

Download PDF (1.54 MB)
Share: 
Internal links: 
Szent Lőrinc kápolna, Finnország
Villa Vauban Művészeti Múzeum, Luxemburg
Weymouth Street 10, Egyesült Királyság
Családi ház, Seeheim, Németország
Freya aranykönnyei, Egyesült Királyság
Új városháza, rendőrség és kulturális központ, Spanyolország
Polgári védelem központja, Olaszország

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom