Referenciák

Downley ház, Anglia

A Downley ház egy családi és a vendég szárnyból áll egy hordó alakú étkező két oldalán. A "Hordó", amely tükrözi az ügyfelek bor iránt szeretetét, igazodik az egykori romos ház bejárathoz.

Az épületet 2013-ban a RIBA (Royal Institute of British Architects) Manser éremre jelölték.

Európai díj 2013

Lakóház, Amszterdam, Hollandia

Amszterdam történelmi központjában (mely nemrég került UNESCO védettség alá) volt egy apró, felújításra váró telek.

A 2012-es Londoni Olimpia kézilabda csarnoka – Copper Box, Anglia

Green Building

A Make Építésziroda által tervezett egyszerű és fenntarthatóságra törekvő Copper Box a Londoni Olimpiai Park négy állandó helyszínének egyike, London harmadik legnagyobb fedett csarnoka. Az átalakíthatóságot szem előtt tartva építették, így számtalan sportágnak adott otthont már a 2012-es Olimpia alatt is, ma pedig szabadidő és sportközpontként működik, és számos rendezvényt tartanak benne a helyi sporteseményektől a nagyobb versenyekig. Koncerteket és kiállításokat is rendeznek benne.

Európai díj 2013

Seinäjoki könyvtár, Finnország

Egy finn kisvárosban, Seinäjokiban található a legtöbb Alvar Alto által tervezett épület egy helyen. Asmo Jaaksi, a JKMM építésze elmondja, hogyan próbálták tervükkel kiegészíteni az Aalto szentélyt. 

Elismerés2013

Z Rezidencia, Németország

A projekt egy 1920-as években épült kontyolt tetős villa kibővítése egy ötfős család számára. A bejárati tér megújítására volt szükség, tárolót kellett kialakítani a kerékpároknak és egyebeknek. Az utcától távolabb eső oldalon pedig egy tágas nappalit, egy hálót és fürdőszobát, valamint egy fitnesztermet toldottak az északi részhez.  A kettő közötti részen pedig egy védett belső tér kialakítására volt szükség az eredeti épület előtt.

Európai díj 2013

Építészetet az autóiparnak, Moszkva, Oroszország

A 20. század közepén emelt „láttunk már szebbet” szovjet épület átváltoztatása perforált rézlemezzel, az autógyártás hőskorát felidéző építészeti formavilág több volt, mint jó ötlet. Kezdésképp Pavel Khegay és Amir Idiatulin, az IND Architects munkatársai mutatják be tervezési koncepciójukat.


Európai díj 2013

Kulturális és Média Központ, Gournay en Bray, Franciaország

Észak-Franciaországban a normandiai kisváros, Gournay en Bray kulturális és médiaközpontjának különlegességét a helyi épített örökség mélyen gyökerező formavilágának megértésében és modern átértelmezésében találjuk meg, mely nagy, egybefüggő síkok és rézhálóval elfüggönyözött üvegfelületek által ölt testet. 

Rövidlistás2013

Holland Park School, London, Anglia

London egyik legismertebb állami iskoláját építették át szétszórtan elhelyezkedő oktatási létesítmények sorából egyetlen, korszerű épületté.  A díjnyertes terv innovatív, világos építészeti állásfoglalás, melyet meghatároz a napfény ellenőrzése és optimalizálása sárgaréz és bronz lamellás árnyékolókkal.

LCV. Törvényszéki irodák, Velence, Olaszország

A C+S építésziroda nemzetközi versenyt nyert terve. Az új épületet a bonyolult városszerkezetű velencei városrészhez illesztették a Piazzale Roma-val szemben, Velence autókkal is járható részén. Ugyanakkor ez az a létesítmény, amely lehetőséget nyújt a meglévő 19. századi gyárépület (régi dohánygyár) kortárs felhasználásra: valójában ez ad otthont az épületgépészeti rendszereknek.

Rövidlistás2013

Dolomitenblick, Sexten/Sesto , Olaszország

Az épület a Dolomitok lejtőjére kapaszkodik fel a lakóövezet határán. A tömeg nagyrészt gyakorlatias, funkcionális igényekből vezethető le, 6 független lakóegység létrehozásából, melyeket a közös közlekedő magra fűztek fel: ez a „hasadék” kívülről is jól látható, világosan kijelöli a bejáratot és két félre osztja az épülettömeget. Rendeltetésén felül az épület meghatározó látványeleme, a belőle kiinduló tömör, vízszintes sávjok mindkét oldalon folytonosan futnak végig az épületen, megformálják a méretes teraszok korlátját, és küldetésük végére érve beleolvadnak a környező domborzatba. A szalagokból álló homlokzat minden szinten visszaugrik, hűen követve a meredek hegyoldal természetes vonalát.

Elismerés2013

Többszintes parkolóház, Nottingham, Egyesült Királyság

Az absztrakt mintázatban, függőlegesen elhelyezett eltérő felületű rézlemez táblák teszik mozgalmassá az egyébként funkciójából adódóan jellegtelen parkolóház hosszú, sík homlokzatait. Az így létrehozott dinamikus megjelenés jól illik a közlekedési csomópont természetéhez. 

A varsói egyetem nyelvészeti kara, Lengyelország

A modern és alkalmazott nyelvészetnek szentelt új épület a Dobra, Lipowa, Browarna és Wiślana utcák által határolt téren varsó Powiśle kerületében a Kurylowicz & Associates építészstúdió tervein alapul. 

Európai díj 2013

Luxustársasház Budapesten

A valóban exkluzív, első osztályú luxusotthonok minden szegletéből a csúcsminőség köszön vissza. A helyszín a XII. kerület egyik legkedveltebb része, amelyet áthat a természet és a történelem. A klasszikus műemlék lakóépületek tűzdelte ősfás zöldövezetből Budapest kedvelt kirándulóhelyei és a belváros is könnyen elérhető. 

Európai díj 2013

„Filtry” Vízmű, Varsó, Lengyelország

A varsói vízkezelő figyelemreméltó 19. századi épületegyüttesének felújításakor a hagyományok érvényesültek – a meredek hajlású réztetők a téglafalak fölött utalnak az eredeti építészeti stílusra, de nem másolják azokat. 

Európai díj 2013

A Rocca Civalieri komplexum felújítása, Olaszország

A Monferrato hegység lábánál található vidékies, megkapó nyári menedék Olaszországban Piedmont régió nemességének pihenőhelyeként szolgált a középkortól. A villát és melléképületeit felújították és kiegészítették egy teljes egészében modern, rézzel borított bővítéssel, mely tökéletesen illeszkedik az eredeti épületez. Konferenciaközpont, szálloda és gyógyfürdő kapott helyet az átépített komplexumban.

Az új Marlowe színház, Egyesült Királyság

A Christopher Marloweról, a város híres Tudor-kori színműírójáról elnevezett ikonikus új színház Canterbury történelmi városközpontjában a pályázatgyőzetés londoni építésziroda, a Keith Williams Architects munkáját dicséri. Előoxidált réz borítja a második előadótermet magába foglaló tömeg homlokzatát, mely szoros kapcsolatot teremt a vörös és barna tetőzetekből álló városi látképpel, ugyanakkor elhatárolódik a másik előadóteremtől. 

Európai díj 2013

Share