Referenciák

Zsidó Központ München, Németország

Wandel Hoefer Lorch Architekten

Pályázati anyagunk koncepciója a Zsidó Központ természetes integrációjának ötlete volt a város struktúrájába az épület nyilvános terein keresztül. Az épület nyilvános volta és nyitottsága nyilvánvaló abból, ahogyan az a térbe és környezetébe illeszkedik folyosóival és átjáróival.

Közösségi központ - a fő zsinagóga és München város Zsidó Múzeuma egy kiegyensúlyozott együttest alkot, melyet saját autonómiájuk és környezeti kapcsolatuk formáz és erősít.

A zsinagóga, mint fő épület kelet felé orientálódik, és szabadon áll a nyilvános téren, zárt kő alapokon, közepén egy filigrán fém, üveg konstrukció magasodik.

Amíg az alap képletesen Salamon templomát jelképezi, szimbolikusan az állandóságnak állítva, az imatermet körülölelő fémháló, üveg és a fényáteresztő konstrukció egyfajta héjat alkotva finom ötvösmunkájával a „Stiftszelt” idézi, és ez a szerkezet transzcendensen oszlatja a fényt.

A fényáteresztő szerkezetnek, mely kilátást nyújt a mennyekbe kettős hatása van: egyrészt nappal a fény bronzfilteren keresztül törhet be a zsinagógába, másrészt este és éjszaka a kocka kivilágított elemmé változik.

A projekt a 2007-es „Réz az építészetben” pályázat európai projektek kategóriájában a legjobb 6 (shortlist) közé került.

Az épület a 2007-es Réz az építészetben pályázat Európai projektek kategóriájának GYŐZTESE

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Israelite Religious Community Munch and Upper Bavaria
Átadás éve: 
2006
Ország: 
Németország
Irányítószám: 
80331
Város: 
Munich
Utca, házszám: 
St Jakobsplats
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/paneles
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Egyházi és szakrális
Köztér, park
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Bronz (Cu-Sn)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Name, office: 
Wandel Hoefer Lorch Architekten
Address & description: 
Dolomitenweg 19 Saarbrucken 19 Germany 66119

Európai díj

Év: 
2007
Kategóriák: 
Rövidlistás
Győztes

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom