Referenciák

A réz példaértékű újrahasznosítása

Hannele Kuusisto and Chris Hodson

A finnországi Turkuban a megyei önkormányzat épületének homlokzatfelújítása során ugyanazt a rezet használták fel, amellyel az épületet az 1960-as években eredetileg is burkolták, ami látványosan példázza, milyen értékes hosszú távú befektetést jelent a réz építőipari alkalmazása.

A 12 500 m2-es, a 20. század közepén a hivatalos épületekre jellemző stílusban megvalósult épület felújítása 2009-ben kezdődött és 2012-ben fejeződik be. A munkálatok az épületbelső teljes felújítására, valamint a külső tégla- és rézburkolat cseréjére terjednek ki. Műszaki szempontból nem volt gond az eredeti rézburkolattal, azonban az évtizedek során egyre nagyobb problémát jelentett a burkolat mögé jutó nedvesség, valamint a hőszigetelés hiánya. A nagyszabású felújítás első lépéseként állványzatot építettek és „becsomagolták” az épületet, majd a régi burkolatot eltávolították, és ideiglenesen az épületben helyezték el. Körülbelül 70 tonna rezet és 10 tonna bronzot távolítottak el az épületről, és szállítottak vissza az eredeti beszállítónak.

A bontás idejére gondosan befedték az ablak- és ajtónyílásokat. A homlokzaton lévő bronz elemeket rézre cserélték. Ezután helyére került a hőszigetelés rögzítő váza, majd az új ablakok beépítése után 50 + 150 mm ásványgyapot szigetelés és szélvédő lapok kerültek a falszerkezetre. Ezt követően a hőszigetelő elemekre rozsdamentes acél „sapkaprofilt” rögzítettek, majd impregnált, keresztirányú deszkázat került a szerkezetre. A fenti előkészületek után elkezdődhettek a rézfedés munkálatai, amelyek egy egész évet vettek igénybe.

Az eredeti épületkülső helyreállítása

A felújítás során az építők szigorúan követték a kazetták és a bordázat eredeti mintázatát. A burkoláshoz meleg, világosbarna árnyalatú, oxidált rézlemezeket használtak. A réz tekercsek, táblák és szálak formájában érkezett, a profilok kialakítása a helyszínen történt. A profilok kb. 800–2300 mm hosszúak és 290–900 mm szélesek voltak, vastagságuk 0,6 mm, az alsó réteg pedig 0,8 mm vastag volt.

Az eredeti rezet a párkánytól az alapokig a legváltozatosabb módon hasznosították újra. A felújított homlokzatokon a régi téglaburkolat finom kontrasztban áll a profilozott rézpanelekkel és a kiugró pilaszterekkel. Az ablakok keretei és vasalatai is rézburkolatot kaptak, illetve rézből készültek. Közel 70 tonna rezet építettek be az új homlokzatba, melynek túlnyomó része az épület eredeti rézburkolatából készült. Ez a megoldás jelentősen csökkentette a projekt költségeit, és környezetvédelmi szempontból is komoly előnyökkel járt. A projekt kiválóan példázza, milyen kedvezőek hosszú távon a réz alkalmazásának költségei, és milyen előnyökkel jár szén-dioxidkibocsátás szempontjából a réz használata az építészetben.

Az épületről cikk jelent meg a Copper Architecture Forum magazin 30/2011 számában.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Kormányhivatal, Turku
Átadás éve: 
2011
Ország: 
Finnország
Irányítószám: 
20800
Város: 
Turku
Utca, házszám: 
Itäinen Rantakatu 14
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/paneles
Épület rendeltetése: 
Irodák
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Name, office: 
Risto-Veikko Luukkonen and Helmer Steenroos
Address & description: 
Az eredeti épület tervezői az 1960-as években

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Hartela Oy
Cím & leírás: 
A felújítás rézfedésének kivitelezői. Felhasznált réztermék: Nordic BrownTM Light

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom