Referenciák

Maersk Épület, Koppenhága, Dánia

2017 januárjában Margit dán királynő jelenlétében avatták fel Koppenhága új ikonikus épületét, a Mærsk Épületet, mely meghatározó eleme lett a város látképének. A C.F. Møller építészei mutatják be tervüket, melyet függőleges vörösréz elemekből álló hullámzó árnyékoló szalagok uralnak.

Az építészeti szándék egy fenntartható, irányadó épület megalkotása volt, amely újszerű és nyitott módon kapcsolódik a városhoz és az egyetemhez. Az új komplexum további célja, hogy egyfajta katalizátorként szolgáljon a pozitív városfejlesztésben, nemcsak a közvetlen környezetében, de az egész városban. A 15 emeletes torony egy sor kisebb épület között található, melyek közösen funkcionálnak: 3 előadóterem, osztálytermek, ebédlő, bemutató labor, konferencia termek és egy kávézó található bennük.

Az egyetem zöld közösségi tere

A legszembetűnőbb rész a hatalmas tér, amely új közösségi találkozópontként szolgál majd a Panum Intézet és a Koppenhágai Egyetem Nørre campusának. Itt található a főbejárat és ez köti össze a komplexum különböző funkcióit. Egy új közösségi park kerül kialakításra, ahol lehetőség lesz szabadtéri tanulásra, ahol feltöltődhetnek a kutatók és a diákok, ugyanakkor egy új, természetközeli helyet jelent Nørrebro összes lakójának, egy 300 méter hosszú emelt gyalogsétánnyal kiegészülve. A torony tetején lévő kávézót, társalgót és kilátó pontokat bárki látogathatja.

Az új, 42 700 m2-es épületben a legkorszerűbb berendezések találhatóak a egészségügyi és orvosi képzés oktatásához és kutatásához. A legtöbb szinten komoly kutatómunka folyik, ezért az épületet úgy tervezték, hogy teljesen stabil legyen. Az épület magja monolit vasbetonból készült, így a város vibrálása nem zavarja a különböző szinteken folyó kutatási tevékenységeket. Az épület Dánia egyik leginkább energiahatékony kutatóépülete, ami újrahasznosítja a hulladékhőt, klímabarát távhűtéssel rendelkezik, esővizet használ a wc-k öblítésére és az öntözéshez és 1500 m2 napelemmel szerelték fel.

A dizájn kialakítása

A városi környezet és a környék látnivalói kulcsszerepet játszottak a Mærsk Épület kialakításában. A háromszög forma a szomszédos utcák szögeiből adódik és legkeskenyebb oromfala a közeli templom karcsú tornya felé mutat. A tájolás is hozzájárul az épület energiahatékonyságához azáltal, hogy csökkenti a déli kitettséget és így a napsugárzás mértékét.

A terv egy könnyen értelmezhető kompozíciót teremt a telken – egy csillag forma, amely lehetővé teszi a fázisokban történő építkezést, helyet hagyva a jövőbeni, még meg nem határozott bővítéseknek. A csillag forma miatt emellett kialakul egy sor élénk városi tér, melyek szorosan kapcsolódnak a környező épületekhez és magukhoz szívják a környék lakosságát a zöld területekkel és a telken keresztülfutó gyalogos sétány segítségével, melyek mind a közjót szolgálják.

Mozgó réz rács 

A tudományos torony külső megjelenése párbeszédbe kezd a már korábban meglévő Panum épületegyüttessel és a környező épületekkel, ahol a vörös tégla dominál. A rácsos homlokzat emeletnyi magas ablakmezőket foglal magába, megtörve az épület hatalmas méretét. Az emeletnyi magasságban futó szalagok közét 3000db függőleges rézborda strukturálja. Az, hogy a rézre esett a választás ennél a meghatározó épületnél, előrevetíti azokat a természetes változásokat, amelyek idővel végbe fognak menni rajta. A kezdetben csillogó felület sötétbarnává fejlődik, majd évek alatt zöld patina alakulhat ki rajta.

A bordák egyharmada mozgatható, lehetővé téve, hogy a homlokzatnak állandóan változó karaktere legyen, reagálva a nap épület körüli pályájára. Működés közben minden egység kettéválik, az egyik rész a helyén marad, míg a másik az ablaküveg elé csúszik, hatékony védelmet biztosítva a laboratóriumoknak a túlmelegedés ellen. Ez garantálja, hogy az épület megfeleljen a 2015-ös alacsony energiafogyasztású minősítésnek. Emellett hozzátesz az épület fenntarthatósági értékeihez, hiszen a réz egy kivételesen hosszú élettartamú anyag, ami a későbbiekben újrahasznosítható.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
University of Copenhagen, Faculty of Health and Medical Sciences
Átadás éve: 
2017
Ország: 
Dánia
Irányítószám: 
2200
Város: 
Copenhagen
Utca, házszám: 
Blegdamsvej 3B
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/paneles
Árnyékoló
Épület rendeltetése: 
Egészségügyi és szociális
Oktatási
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Új

Építész

Name, office: 
C.F. Møller

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Waagner-Biro Stahlbau AG.

Európai díj

Év: 
2017
Kategóriák: 
Rövidlistás

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom