Referenciák

Freya aranykönnyei, Egyesült Királyság

Chris Hodson (for Copper Forum 28/2010)

Az első épület, amelyhez a Nordic Royal ötvözetet használták az Egyesült Királyságban, egy szimbolikus tóparti menedékház-pár, melyet egy tündérmese ihletett és a Studio Weave tervezői álmodtak meg.

A Studio Weave specialitása olyan helyek kialakítása, amelyek a narratív terekkel való játék, illetve azok felfedezése révén keletkeznek. A tervezők csodálattal adóztak a nagy hatású történeteknek, melyek hozzájárulnak egy-egy tér atmoszférájának megteremtéséhez.

Munkájuk során feltérképezik, hogyan gyökerezhetnek ilyen elbeszélések egy hely történelmében, geográfiájában, különleges adottságaiban s miként ihlethetnek tetszetős és karakteres épületeket. Freya menedékháza (Freya’s Cabin) egyike a Studio Weave által párban épített allegorikus épületeknek, melyek a Kielder Water nevű tóra, Észak-Európa legnagyobb mesterséges tavára néznek.

Rajtuk kívül további négy új menedékház áll már a Lakeside Way mentén, amely egy 27 mérföld hosszú turistaösvény a víztározó körül – s részét képezik egy új művészeti és építészeti projektnek, melynek helyszíne a Kielder Water és parkerdejének területe.

Freya és Robin menedékházának tervezésekor a Studio Weave felmérte víztározó és parkja mesterségesen létrehozott természeti világát, úgy tekintettek a környezetre, mint egyfajta színpadra, amelyen eljátszódhat egy történet. Mindkét épületet egy tündérmese ihlette, melyet a tervezők kifejezetten Kielderre gondolva írtak, s melyet a két helyszín, a helyi mitológia és folklór ihletett.

E történet szerint Freya és Robin menedékházát a történet szereplői álmodták meg, illetve építettek fel: a tulajdonképpeni menedékházak e karakterek létezésének s kalandjaiknak bizonyítékaival szolgálnak a látogatók számára. Freya háza méreteit tekintve ugyanakkora, mint Robiné, azaz 2,5 m x 3,6 m x 3,75 méteres, és mintegy három méterrel a Lakeside Way fölött található.

CNC lángvágó géppel szabott lemezelt fatáblák rétegeiből épült, melyek együttes látványa színpadi kulisszákra emlékeztet. A szerkezetet a ragasztáson kívül olyan feszítőrudak tartják össze, amelyek minden egyes rétegbe előre befúrt lyukakba illeszkednek. Egyes rétegek – például a tóparti homlokzat balusztrádja is – tiszta akrilból készültek, így egészen az épület szívéig hatolhat a fény, olyan hatást keltve, mintha egy erdő mélyén járnánk.

Az épületszerkezet megannyi véletlenszerűen elhelyezett és a betonalapba állított aranyló fémszáron áll, felemelkedve a földről. A tető, a menedékház oldalai és „hasa” előreformázott Nordic Royal lemezekből készült panelekkel burkolt, melynek áttört mintázata Freya aranykönnyeit jelképezik.

Robin menedékháza egy egyszerű faépítmény, mely Freyának a tó túlpartján álló faházára néz. Formavilága ugyan megegyezik Robin menedékházával, Freya kis lakja azonban annak kontrasztját is adja bonyolult rétegzettségével és arany-vörösréz burkolatával. Freya és Robin története Robin Menedékháza az északi parton áll, az erdő szélén, fenyőfák és sziklák ölelésében. Robin olyan egyszerű faépületet épített saját céljaira, melyet fazsindellyel fedett. Víz veszi körül, ami azt az érzést keltette benne, mintha egy távoli sziget lenne.

Freya a szerelem, szépség és termékenység skandináv istennőjéről kapta a nevét, aki a tavaszban, a zenében és a virágokban leli örömét, kedveli a manókat és a tündéreket, s úgy tudni: aranykönnyeket ejt, ha nagy szomorúság éri. Freya szeretett nagyokat sétálni és virágot szedni, amelyeket lepréselt, s így díszítette velük környezetét. Freya beleszeretett Robinba, és úgy mutatta ki gyöngéd érzelmeit iránta, hogy egy bonyolult szerkezetű faházat ajándékozott neki, amely az ifjú által rajongásig szeretett rengeteget idézte. Önmagának egy olyan helyet választott, amely Robin házával szemközt volt, s azzal egyvonalban építette fel a maga lakját, hogy a lehető legjobban ráláthasson arra. Kialakításához az ötletet a virágpréselés adta, s gondosan összeválogatott ágakból építette fel mint egyfajta elvarázsolt erdőt. A bejárathoz gyűszűvirágot helyezett, hogy becsalogassa a tündéreket, majd az építőanyagokat szorosan összepréselte, hogy a menedékház erős, de élő legyen, és örökké álljon.

Valahányszor látta Robint csónakba szállva újabb kalandok felé evezni, Freya aranykönnyeket hullatott, melyek hamarosan ellepték az egész házat. Eközben Robin visszatekintett a tóra, melyet annyira szeretett s észrevett valami csillogót a távolban. Ez olyan kíváncsivá tette, hogy úgy döntött, visszaevez, hogy kiderítse, mi az. Természetesen az aranyló menedékházat és Freyát találta ott. Annyira megrendítette az ajándék, hogy meghívta Freyát: legyen a társa a kalandozásban. Nem is olyan régen keltek útra, úgyhogy azóta is kalandoznak, de aki keresi, megtalálhatja Robin faházikóját és az aranyszínű menedékházat, melyet Freya épített: ott állnak egymással szemben a tó partján, arra várva, hogy gazdáik visszatérjenek.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Kielder Partnership
Átadás éve: 
2009
Ország: 
Egyesült Királyság
Város: 
Northumberland
Utca, házszám: 
Kielder Water and Forest Park

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Tető
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Köztér, park
Rézfelület/ötvözet: 
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Name, office: 
Studio Weave
Address & description: 
33 Saint John’s Church Road London E9 6EJ

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
millimetre

Európai díj

Év: 
2011
Kategóriák: 
Rövidlistás

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom