Referenciák

Forum, Amsterdam Munkahely és Plaza

Amszterdam déli részén, az Olimpiai Stadion, a Rietveld Akadémia és az Aldo van Eyck árvaház között valósították meg a hágai Atelier Pro építészei az eredetileg több bérlőre tervezett irodakomplexumot egy nagyvonalúra tervezett előcsarnokkal, amely kommunikációs központként funkcionál.

Az Atelier Pro építésziroda már régen nevet szerzett magának Hollandia határain túl is, például Varsóban az ING-Irodaházzal a városrész-felújítások területén valamint a pályaudvar felújításával a hollandiai Breda-ban. A restaurálás területén említésre méltó még a „de Regentes“ színház és a Nemzetközi Társadalomtörténeti Intézet felújítása, mindkettő Amszterdamban. A Kijevi holland nagykövetség új épülete szintén része annak a portfoliónak, amely az amszterdami Forum 2001. júliusi sikeres felépítésével egy további irodaépülettel bővülhetett.

Az épület kívülről két párhuzamos, egyforma hosszú, enyhén egymással szemben elcsúsztatott, természetes kövekből készült homlokzatú irodaépület-szárnyak együttese, amelyeket a tető felől, és az elülső részen üvegelemek nagyvonalú alkalmazásával kötöttek össze. Az ily módon az irodaépület-szárnyak között létrejött üvegcsarnokba nem lehet közvetlenül belátni.

A beállított, rézszalagokkal burkolt pavilonok megakadályozzák a belátást – délkeleten az utca felőli oldalról egy elegáns hullám alakú homlokzattal, észak-nyugati oldalon a csatorna melletti terasz felől egy egyszerű egyenes külső burkolati kialakítással. Az előcsarnok négy sarkának függőleges lezárásával tökéletesítik az optikai elhatárolást.

A belső teret a terem tengelyében elhelyezett, utca felőli bejáraton keresztül érik el az ügyfelek és a látogatók. A bejárathoz lépcső vezet, mivel a földszintet félemeletnyire megemeli az alatta fekvő, nem teljesen süllyesztett parkolószint. A bejárati és látogatói pavilonban lévő fogadótérből belátható a terem teljes nagyságában: több mint 1700 négyzetméter területű, 22 m magas és kb. 25 m távolságot fog át. A bejáratnál történő biztonsági intézkedésektől eltekintve az épületben az előcsarnok és a látogatói pavilon tárgyalótermei szabadon hozzáférhetőek. A Hármas Szövetség módjára szervezett irodahelyiségeket a 14,4 m mély, támaszték nélküli hosszanti oldalakon még elektronikusan is védik az illetéktelen behatolástól.

A zölddel borított előcsarnok a fából készült támasztópilléreivel, lépcsőivel és galériáival, lelógó vízellátású klímaberendezéseivel, és a nagyformátumú hang- és fényvédő berendezéseivel rendkívül élő kialakítású. Egyrészről váróhelyiségként funkcionál a látogatók részére, másrészről találkozóhely és munkaszünet eltöltésére alkalmas helyiség több mint ötszáz jogász, közjegyző és adótanácsadó részére, akik itt mind az egyedüli bérlő, a Loyens & Loeff tanácsadó cégnél dolgoznak. A vállalat csupán nem régóta, két cég egyesülése óta élvezi ezen a helyen az építésiforma társasági helyiségeit.

Az ebédszünetben az előcsarnok egy látogatókkal zsúfolt plázává válik, amely a felül lévő védőernyőnek köszönhetően nagyon különböző felhasználási lehetőségeket nyújt. Az automatikus nyitószárnyakkal felszerelt tetőüveget az előcsarnok nyári túlmelegedési veszélye miatt lukacsos alumíniumfóliával látták el. A felhasznált speciális üveg és egy különleges hőpumpa-technológia csökkentik az épület energiaigényét. Jó időben az étteremből szintén közvetlenül megközelíthető és szintben lévő külső terasz alternatívaként rendelkezésre áll. Az előcsarnokot az itt dolgozó emberek rendkívül intenzíven használják, és találkozási pontként nagyon kedvelt.

A derékszögű, a csatorna felé északnyugati irányban fekvő, a csarnok hátsó részénél lévő pavilonban a felső szinteken szintén van néhány iroda, azonban mindenekelőtt könyvtárként szolgál, a földszinten pedig kávézó, pub és étterem található.
A terempavilonok kívül és belül barna rézhomlokzattal való kiemelése ezen épületrészek központi funkcióján alapszik.

Egy ipari eljárás során előoxidált rézcsíkok, felületük természetes hatása miatt ideális módon harmonizálnak

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Amstelland Vastgoed bv, Amsterdam Teleport
Átadás éve: 
2001
Ország: 
Hollandia
Város: 
Amsterdam Teleport
Utca, házszám: 
Amstelland Vastgoed bv
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Irodák
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Name, office: 
Leon Thier & Hans Kalkhoven (Atelier PRO, The Hague)
Address & description: 
Projectteam: Nico Schwering, Eelko Bemener, Stefan van der Laan, Henry Schutte, Rico Hulsker, Ruud Raaphorst, Gert Leltz, Rob Crouwell, Patrick Lakerveld, Simon Koekoek, Felix Timmermans, Joop Buurman, Dennis Lassche, Marjon Main, Dick Huijsmans, Pieter Cusell

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Loodgietersbedrijf C. J. Ockeloen VOF
Cím & leírás: 
Amsterdam

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom