Referenciák

Bírósági épület, St. Pölten, Ausztria

Chris Hodson

Hogyan tarthatjuk tiszteletben a történelmi környezetet úgy, hogy közben az épület a modern követelményeknek is megfeleljen– ezzel a problémával kellett megbirkóznia a tervezőknek a bírósági épület kibővítésénél St. Pöltenben, Ausztriában.

Az építészek, Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach az inspirációt a szomszédos bírósági épület egyedi, rovátkolt falazatú homlokzatából merítették, mely néhol szélesebb, néhol keskenyebb vízszintes csíkokból áll. Ezt a ritmikus horizontalitást alkalmazták modern értelmezésben az új épület teljes homlokzatán. A gondosan kidolgozott aranyszínű rézötvözet sávok közötti oldalirányú rések az eredeti épület falait idézik a homlokzaton, míg a függőleges illesztések láthatatlanok. 

Ez a vízszintes rácsozat határozza meg a nyílászárók játékos, absztrakt elrendezését is, elismerve, mégis felforgatva a szomszéd épület szimmetriáját. Az ablakmagasságok keverésének tervezési stratégiája miatt – a mennyezetnél, padlónál és a köztes magasságban nyíló ablakszárnyaknál – kívülről nézve összeolvadnak a szintek. Így nincs akadálya egy teljesen modern 5 szintes irodaház kialakításának, úgy, hogy az épület konfliktus nélkül tartja meg a szomszédos 3 emeletes klasszikus épület magasságát. A mély, helyenként ferde ablakkávák hozzájárulnak a falazat illúziójához, meghazudtolva a réz ötvözet vékony, könnyű karakterét.

Az építészek szerint: Az aranyszínű réz ötvözet homlokzat jelentősen javítja a két épület közötti építészeti párbeszédet. Az anyag nem egyszerűen utánozza, hanem teljesen újraértelmezi a régi épületek domináns sárga tónusát. Az anyagban rejlő gazdagság nyomán az épület kellemes, meleg karaktert kap, amely a különböző fényviszonyoktól függően folyamatosan változik. Ezáltal az épület a szó szoros értelmében életre kel. Az új épület sokat megtestesít a történelmi szomszédja karakteréből anélkül, hogy kompromisszumot kötne a függetlenségében és modern kifejeződésében.

 

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2011
Ország: 
Ausztria
Város: 
St. Pölten
Utca, házszám: 
Andreas Hofer-Straße, 3100
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Irodák
Rézfelület/ötvözet: 
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Name, office: 
Christian Kronaus

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Pasteiner GmbH.

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom