References

Teatro Vicar, Spain

Simone Solinas

One of the basic intentions of the project was to improve the conditions of the site. It’s like a urban piece where the public space penetrates, joins and complements the theatre.

The entire building rests on a high basement, like in the classic way, with the intention of placing it on an “elevated” plane that underlines the singularity of the construction. The purpose is the the creation of public, strategically placed squares, as prolongation of the free space along its wings, but also as an area of access, a free previous space, a own representative space, which promotes its qualities of singular building.

Due to the characteristics of the building and the particular climatological local conditions, special attention was given to the creation of transition spaces between the exterior and the interior, spaces placed between and under the construction, interstices of sun and shade, paved and landscaped, where the meeting and the participation are possible.

The entrance is framed in a great portico. A lattice tints the light and the relation with the square in its front. Spatial sequences and visual relations are determinant elements in its joint. The areas of support to the scene are placed in the southern lateral of the site, with independent accesses and in direct relation with the stage. Distributed as pieces around courts with the intention of providing them with open own spaces in which the activities of the centre will be developed.

The hall has been projected with a unique space with changeable slope (ideal both for reasons of visibility and for its acoustic behavior) for 400 spectators. The accesses to the hall are lateral and over two levels. In the sides of the hall there are a few theatre boxes that cover in certain way the hearing. Over them and over the whole perimeter, a technical gallery and the cabin of projection and control.

Architects: Nicolás Carbajal Ballell, Simone Solinas, Gabriel Verd Gallego

Share: 

Building

Owner: 
Municipio de Vícar
Completion date: 
2006
Country: 
Spain
City: 
Vicar Almeria

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Cultural
Copper used: 
Classic
Pre-oxidised
Brass
Bronze
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Nicolás Carbajal Ballell, Simone Solinas, Gabriel Verd Gallego Carbajal+Solinas Verd Arquitectos
Address & description: 
Avenida San Francisco Javier 9 Edificio Sevilla 2 Pl 11,Mod 30 E-41018 Spain

Awards

Season: 
2007
Categories: 
Shortlisted
Highly commended

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept