References

Snæfellsstofa Visitor Centre, Iceland

Snæfellsstofa Visitor Centre communicates the dignity of the surrounding nature and is closely connected to its immediate surroundings. Its unique appearance and location attracts visitors for indoor and outdoor activities. It is intentionally positioned at a pronounced change in elevation, so that the building gently glides out over the terrain. Its location was selected to ensure shelter from winds, ample daylight and mountain views.

The building form is inspired by the eternal creative force of the glacier: how it breaks its way through terrains or retreats, then carves new, ever changing natural wonders into the landscape. These creations provide models for the spaces and forms found in the building.

Defined by an X-shaped plan, the building is divided into three parts so that it can be utilized in different ways, depending on the season. Its main ‘exhibitions and education’ axis is raised above both sides and creates a framework for an exhibition space and a library. This axis rises up from a ‘Rock Foundation’ like a living and ever changing glacier. The Rock Foundation, or service axis, crosses the exhibition axis and houses a café and restrooms in addition to staff facilities. Weaving through the two axes is the information path, terminating in an outdoor amphitheatre.

Share: 

Building

Completion date: 
2010
Country: 
Iceland
Zip code: 
701 Egilsstaðir
City: 
Skriðuklaustur

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Cultural
Copper used: 
Pre-oxidised

Architect

Name, office: 
ARKÍS arkitektar

Copper contractors

Title: 
Sjörnublikk

Awards

Season: 
2015

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept