References

Red Bull studio, Berlin, Germany

Los Angeles based Optimist Design discuss their sculptural copper recording studio, inserted within a 1920’s Berlin power station.

This project was Red Bull’s twelfth music studio globally. Our design concept ensured the space was Berlin-specific by keeping the power station interior’s industrial feel. The new studio provides performance and mixing spaces, with communal areas linked through multi-perspective views into the recording rooms. We approached the project as two worlds – creating a social space outside and a series of chambers inside determined by geometry, sound and technical requirements.

The design was shaped by acoustics and broken down into prismatic surfaces to ensure perfect sound for the recording and mixing space. A large triangular skylight brings natural light down into the space. Over a kilometre of copper bands serve to meld together the heterogeneous shapes demanded by the different recording rooms, while adding depth and distinction to the unified sculptural form.

Copper Flow

By cladding the walls with copper, links between the power station’s industrial era copper infrastructure and Red Bull’s association with power and energy are highlighted. A visual rhythm has been created by forming the shape of the copper strips into an undulating sequence to represent the natural flow of sound and music. A giant staircase flows centrally through the space, allowing musicians to literally climb up to a newly created mezzanine lounge, nestled on top of the recording room sculpture.

The formal design language as well as the choice of material finishes and colours create a balance of juxtaposition and union, while establishing a fresh dialogue and balance between old and new. Red Bull’s revitalisation of the power station is a perfect metaphor for the resurgence of Berlin as a capital of ideas. The city’s unused former industrial spaces, rendered obsolete by shifts in technology, provide a post-industrial canvas for the creative exploration of music, art and culture.

Share: 

Building

Owner: 
Red Bull Studio
Completion date: 
2015
Country: 
Germany
Zip code: 
10999
City: 
Berlin
Street: 
Ohlauer Str. 43.
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Interior
Type of building: 
Cultural
Copper used: 
Classic
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Optimist Design

Copper contractors

Title: 
Kubix, Berlin

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept